nrc4   worps_1

Naar aanleiding van de tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe “Paula Modersohn-Becker, tussen Worpswede en Parijs” organiseert BABA-reizen i.s.m. Palet “Het Tuindorp” een 3 daagse reis naar kunstenaarskolonie Worpswede. We zullen ook een bezoek brengen aan het Modersohn-Becker museum in Bremen en het kunstenaarsdorp Fischerhüde.

Zodra bekend is wanneer de reis van start gaat en wat het gaat kosten wordt dat hier gepubliceerd.
Als u op de hoogte gehouden wilt worden geef dan HIER uw naam en email-adres aan ons door.

De reis gaat er ongeveer als volgt uitzien:

Dag 1: 08:00 vertrek uit Twente  per luxe touringcar (opstapmogelijkheden o.a. in Enschede en Hengelo). Ontbijt in de bus. Aankomst in Worpswede circa 11:30 uur.
Inkwartieren in ons Hotel. Vervolgens rondgang door het kunstenaarsdorp met bezoek aan het Museum am Modersohn Haus, de grosse Kunstschau die door Berard Hoetger op merkwaardige en unieke architecturale wijze vormgegeven is. Voorts maken wij een wandeling over de enige verheffing in het landschap: de Wyerberg. Deze 52 meter hoge bult, eigenlijk een stuk morene uit de laatste ijstijd wordt door de kunstenaars regelmatig bezocht en is dan ook dikwijls onderwerp op schilderijen. Wij bezoeken de Käseglocke, een door de Berlijnse architect Bruno Taut in expressionistische stijl ontworpen ronde woning uit 1926. Buitengewoon schilderachtig is het vervolg van onze promenade door de beboste stuwwallen naar de Barkenhof, voormalig atelier en later commune van architect, schilder, graficus, meubelontwerper en boekillustrator Heinrich Vogeler. Paula Modersohn-Becker maakte deel uit van zijn “familie”. Rond 17:30 uur eventjes rust en om 19:00 zullen wij dineren in het door Heinrich Vogeler ontworpen Bahnhof, nu halteplaats in de route van de Moorexpress en tevens restaurant.

Dag 2:  ’s Ochtends om 09:30 uur met de Moorexpress door het zogenaamde Teufelsmoor richting Bremen. Te Bremen maken we een korte wandeling naar het centrum waar wij de markt en het prachtige Renaissance Rathaus zullen bezichtigen. Het Bremer marktplein met raadhuis, gildehuizen en dom behoort tot het UNESCO werelderfgoed. We lopen door naar de Bötcherstrasse. Deze straat is door de nationaal-socialisten behouden als voorbeeld van ontaarde kunst. Wij bezoeken er het Paula Modersohn Becker Haus dat een fraaie collectie werk van deze bijzondere en begaafde kunstenares bezit.
Aansluitend lunch bij Beck’s im Schnoor en wandeling door het Schnoor Viertel, de oudste en schilderachtigste wijk van Bremen. ’s Middags een uitgebreid bezoek aan de Bremer Kunsthalle waar men een indrukwekkende collectie Worpsweder schilderkunst beheert.
Circa 18:00 uur met de Moorexpress terug naar Worpswede en diner in de Hammehütte Helgoland. Dit restaurant ligt aan het riviertje de Hamme, waarover vroeger karakteristieke zeilscheepjes, de Torfkähne, de turf vanuit de omgeving Worpswede naar Bremen hebben vervoerd.

Dag 3: 10:00 uur, vertrek per bus richting het klein Giethoorn van Duitsland , het onooglijke dorpje Fischerhude. Hans am Ende, Heinrich Vogeler en Fritz Mackensen ontdekken het tijdens een van hun lange voetmarsen door de woeste en ongerepte natuur en besluiten hun collega schilders in onwetendheid te laten. Na de dood van Paula Modersohn Becker in 1907 zal Otto Modersohn zich er in 1908 vestigen en er tot zijn dood in 1943 werkzaam blijven. Wij maken een wandeling door dit unieke meentdorp en langs de Wümme Wiesen. De Wümme is een smal en kronkelig riviertje dat in een aantal takken door dit gebied en dorpje stroomt. Het landschap is buitengewoon schilderachtig. Aansluitend atelierbezoek bij schilderes Susanne Passmann, die de traditie van de Worpsweder Schule op eigen karakteristieke wijze voortzet. Hierna lunch bij restaurant Körbers, hopelijk in de beslotenheid van de fraaie tuin!

’s Middags bezoek aan de Otto Modersohn Stiftung en het bijbehorende museum dat de fraaiste collectie van het werk van Otto Modersohn koestert. Rond 15:30 uur terugreis naar Twente alwaar wij om 18:00 uur denken te arriveren.

Prijs EUR ???. Inclusief: vervoer heen en terug en ter plaatse, 2 hotelovernachtingen inclusief ontbijt, koffie en thee in de bus, lunches, museumentrees en kunsthistorische begeleiding. Maximale groepsgrootte 25 personen.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over deze reis? Klik dan HIER en wij lichten u in zodra er meer bekend is.