Vrijdag 30 april t/m zondag 2 mei 2010:

Excursie kunstenaarskolonies Worpswede en Fischerhude alsmede bezoek Hanzestad Bremen.

        

Nabij Bremen vinden wij de onooglijke dorpjes Worpswede en Fischerhude. Ze liggen in het midden van een voormalig turfstekersgebied dat vanaf het einde van de 18-de eeuw ontgonnen en gecultiveerd werd. In het laatste kwart van de 19-de eeuw streken hier een aantal schilders, dichters en beeldhouwers neer en stichtten hier een kunstenaarskolonie. Men was gefascineerd door de natuur, vooral het unieke en voortdurend veranderende licht en het spel der wolken boven dit vlakke land inspireerde kunstenaars zoals Paula Modersohn Becker, Otto Modersohn, Carl Vinnen, Heinrich Vogeler, Hans am Ende en Fritz Mackensen. Men maakte lange marsen door het veengebied en werkte vaak plein-air. Wij zullen overnachten in één van de voormalige kunstenaarsateliers waarvan nog een aantal resteren. Ze doen nu dienst als kleine musea. De unieke combinatie van natuur en cultuur is bekorend en natuurlijk zullen wij ook de Hanzestad Bremen bezoeken. Het stadscentrum is deels UNESCO werelderfgoed en heeft veel te bieden.

   

Programma:

Vrijdag 30 april: 09:00 vertrek uit Hengelo per luxe touringcar vanaf Galerie Palet het Tuindorp, Vijverlaan 34 7553 CD te Hengelo. Aankomst in Worpswede circa 11:30 uur. Inkwartieren in Hotel Buchenhof, voormalig atelier van de schilder en medeoprichter van de Künstlerverein Worpswede Hans am Ende. Vervolgens rondgang door het kunstenaarsdorp met bezoek aan het Museum am Modersohn Haus, Die grosse Kunstschau met haar merkwaardige en unieke architecturale vormgeving door Bernard Hoetger. Voorts maken wij een wandeling over de enige verheffing in het landschap: de Wyerberg.  Deze 52 meter hoge bult, eigenlijk een stuk morene uit de laatste ijstijd werd door de kunstenaars regelmatig bezocht en is dan ook dikwijls onderwerp op schilderijen. Wij bezoeken de Käseglocke, een door de Berlijnse architect Bruno Taut in expressionistische stijl ontworpen ronde woning uit 1926. Buitengewoon schilderachtig is het vervolg van onze promenade door de beboste stuwwallen naar de Barkenhof, voormalig atelier en later commune van architect, schilder, graficus, meubelontwerper en boekillustrator Heinrich Vogeler. Wij maken kennis met het bewogen leven van deze buitengewoon veelzijdige kunstenaar en zullen de vele facetten van zijn werk bewonderen. Rond 17:30 uur eventjes rust en om 19:00 zullen wij dineren in het door Heinrich Vogeler ontworpen Bahnhof, nu halteplaats in de route van de Moorexpress en tevens restaurant.

Zaterdag 1 mei: ’s Ochtends om 09:30 uur met de Moorexpress door het zogenaamde Teufelsmoor richting Bremen. De naam van dit heide- en veengebied heeft niets met de duivel te maken, maar is een verbastering van duves land of moor , wat zoveel betekent als onvruchtbaar land. Te Bremen aangekomen korte wandeling naar het centrum alwaar wij de markt en het prachtige Renaissance Rathaus zullen bezichtigen. Het Bremer marktplein met raadhuis, gildehuizen en dom behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

Ook gaan wij het Gesamtkunstwerk Böttcherstrasse uitvoerig bekijken:

In dit smalle straatje werkten aanvankelijk ambachtslieden. De koffiehandelaar Ludwig Roselius begon in de jaren twintig huizen op te kopen in de Böttcherstrasse. Hij wilde hier een  noordduits kunstcentrum creëren en blijvend vestigen. Hij stelde de beeldhouwer/architect Bernhard Hoetger aan, die de straat tussen 1926-1930 omvormde in een stijl die zowel art deco-  als expressionistische kenmerken bezit. Het straatje heeft de sfeer van de oude straat gedeeltelijk behouden, details en decoraties zijn echter kenmerkend voor het begin van de twintigste eeuw. De Böttcherstrasse is door de nationaal-socialisten behouden als voorbeeld van ontaarde kunst. Wij bezoeken er het Paula Modersohn Becker Haus dat een fraaie collectie werk van deze bijzondere en begaafde kunstenares bezit.

Aansluitend lunch bij Beck’s im Schnoor en wandeling door het Schnoor Viertel, de oudste en schilderachtigste wijk van Bremen. ’s Middags een uitgebreid bezoek aan de Bremer Kunsthalle waar men een indrukwekkende collectie oude en nieuwe meesters alsmede Worpsweder schilderkunst beheert.

Circa 18:00 uur met de Moorexpress terug naar Worpswede en diner in de Hammehütte Helgoland. Dit restaurant ligt aan het riviertje de Hamme, waarover vroeger karakteristieke zeilscheepjes, de Torfkähne, de turf vanuit de omgeving Worpswede naar Bremen vervoerden.

  

Zondag 2 mei: 10:00 uur, vertrek per bus richting het klein Giethoorn van Duitsland , het onooglijke dorpje Fischerhude. Hans am Ende, Heinrich Vogeler en Fritz Mackensen ontdekten het tijdens een van hun lange voetmarsen door de woeste en ongerepte natuur en besloten hun collega schilders in onwetendheid te laten. Na de dood van Paula Modersohn Becker in 1907 zal Otto Modersohn zich er in 1908 vestigen en er tot zijn dood in 1943 werkzaam blijven. Wij maken een wandeling door dit unieke meentdorp en langs de Wümme Wiesen. De Wümme is een smal en kronkelig riviertje dat in een aantal takken door dit gebied en dorpje stroomt. Het landschap is buitengewoon schilderachtig. Aansluitend atelierbezoek bij de bejaarde schilder Curt Marquardt, indien zijn gezondheid dit toelaat, die de traditie van de Worpsweder Schule op eigen karakteristieke wijze voortzet. Hierna lunch bij restaurant Körbers, hopelijk in de beslotenheid van de fraaie tuin!

’s Middags bezoek aan de Otto Modersohn Stiftung en het bijbehorende museum dat de fraaiste collectie van het werk van Otto Modersohn koestert. Rond 15:30 uur terugreis naar Hengelo alwaar wij om 18:00 uur denken te arriveren.

Prijs:€ 325,- Inclusief: vervoer heen en terug en ter plaatse, 2 overnachtingen Hotel Buchenhof inclusief ontbijt, koffie en thee in de bus, lunches, museumentrees en kunsthistorische begeleiding.