28 april t/m 6 mei 2016:  Reis “The Scottish Borders & Lothian”

Tot ons groot genoegen en na het succes van onze reis door Northumbria nodigen Galerie Palet het Tuindorp en BABA Reizen u graag uit voor een onvergetelijke ervaring in het land van Sir Walter Scott.

schotland1   schotland2    schotland3

Dit van oudsher onherbergzame gebied kent een complexe, roerige, niet zelden dramatische maar ook rijke historie. De Romeinen zijn het die het woeste Caledonia met haar “barbaarse” stammen van Picten, Scythen en Brigantes isoleren. De Angelsaksische invasies krijgen hier geen vaste voet aan de grond en ook de Engelse Kroon moet talrijke slagen leveren om deze trotse, onbuigzame en vrijheidslievende clans tot hun onderdanen te kunnen rekenen. Steeds vlamt het verzet tegen deze onderdrukking weer op. De verre roep naar onafhankelijkheid is tot op de dag van vandaag hoorbaar. Door de weerbarstigheid van het klimaat, de ruige natuur en de authenticiteit van de oorspronkelijke bevolking ontwikkelt zich in deze landstreek door de eeuwen heen het unieke karakter van de huidige bewoners en de specifieke, rijkgeschakeerde, levendige en verrassende cultuur.

Wij gaan op in een gentler pace of life temidden van kronkelende rivieren, grillige valleien, smaragdgroene bossen en heide bedekte moorlands. Samen met de prachtige kastelen, abdijen en schilderachtige stadjes welke in een nostalgisch Dickens verhaal niet zouden misstaan, de uitstekende locale gastronomie en ons eenmalige onderkomen is een garantie voor een prachtige ervaring….

Prijs: EUR 1.195 ,- p.p. Inclusief 7 overnachtingen, ontbijt, lunches, vervoer inclusief retour ferry, museumentrees en begeleiding ter plekke. Toeslag 2 p-hut ferry EUR 35,- p.p. en 1p-hut EUR 135,- p.p. Toeslag 1 persoonskamer EUR 295,-. Maximale groepsgrootte 25 personen. Voor informatie en/of aanmelden: e-mail: h.de.roij@planet.nl telefonisch: 06-12412645 of 074-2438090.

Het programma:

Dag 1: donderdag 28 april: 14:00 uur, vertrek vanuit Hengelo naar IJmuiden. 17:30 uur afvaart richting Newcastle upon Tyne.
Dag 2: vrijdag 29 april: 09:00 uur, aankomst te Newcastle upon Tyne. Wij bezoeken onderweg richting  Bonny Old Scotland Cragside House, een werkelijk schitterend voorbeeld van de ongelooflijke rijkdom van de happy few in de Victoriaanse periode. Het goed is bovendien omgord door sprookjesachtige tuinen en parken. Dit droomhuis komt tot stand onder de bezielende leiding van Baron William Georg Armstrong. Hij is een pionier op het gebied van de hydrauliek en oprichter van Armstrong Whitworth, een bedrijf dat wapens, schepen, locomotieven, auto’s en vliegtuigen bouwt. Hij vergaart er een fortuin mee dat hem in staat stelt deze rêverie tegen een schitterend heuvelachtig natuurdecor te verwezenlijken.
Wij maken tevens een uitstapje naar de moorlands die het schilderachtige stadje Rothbury omringen. Wij vinden hier buiten het zeer fraaie panorama prehistorische rock carvings en hillforts en er zijn bijna geen toeristen te bekennen….
Na dit indrukwekkend natuurschoon van dit grootse landschap gaan wij verder richting het pittoreske Zuid –Schotse stadje Kelso, alwaar wij tegen 17:00 uur zullen arriveren in hotel Ednam House dat ons zeven nachten zal herbergen.


Ednam House Hotel gelegen aan de Tweed River, ons onderkomen…..

Dag 3: zaterdag 30 april: Wij bezoeken in de ochtend het pittoreske stadje Hawick, dat aan de samenvloeiing van de rivieren Teviot en Slitrig Water is gelegen. Hawick kent een lange en kleurrijke historie die terugreikt tot in de 12-de eeuw. Koning David I schenkt landerijen aan de Normandische Lovel familie. Heden maakt Hawick deel uit van de Textile Trail en is het een belangrijk centrum van de productie van knitwear en cashmere. Wij bezoeken het 16-de eeuwse Borders Textile Tower House en het Hawick Museum and Scott Galery. Tevens maken wij een wandeling door het prachtige Wilton Lodge Park gelegen aan de romantisch beboste oevers van de Teviot. Aansluitend lunch in Hawick.
’s Middags een bezoek aan het historisch rijke stadje Jedburgh. Wij nemen een kijkje bij één van de vier zogenaamde border abbeys welke in de middeleeuwen gesticht zijn. In alle Engels-Schotse woelingen en door de secularisatie van de Rooms Katholieke kloosters door Hendrik VIII resteren slechts nog de imposante ruïnes van deze voormalige Augustijner abdij. Niettemin is de mystiek, vroomheid en godvrezendheid uit lang vervlogen tijd nog goed voelbaar.
Ook brengen wij een bezoek aan het Jedburgh Castle Jail museum. Vanwege haar verhoogde ligging heb je vanuit dit indrukwekkende gebouw een adembenemend uitzicht over het stadje. Je krijgt een goede impressie hoe het leven moet zijn geweest binnen de muren van een vroeg 19-de eeuwse gevangenis. Het is een van de mooiste voorbeelden van een Howard Reform Prison in Schotland, wat natuurlijk niet betekent dat je graag in die omstandigheden zou hebben willen verkeren! Een waarlijk uniek museum!

Dag 4: zondag 1 mei: Wij gaan een parel van de Scottish Borders bewonderen: het lieflijk aan een bocht van de rivier de Tweed neergevlijde Melrose. Het ligt tevens aan de voet van de groene Eildon Hills. De naam van het stadje komt af van het Oud Keltische woord Mailross (naakt schiereiland) dat de oorspronkelijke locatie van de hier gelegen Melrose Abbey aangeeft. In de late middeleeuwen krijgt dit Cisterciënzer klooster haar huidige ligging en wordt ze symbolisch weergegeven door de punt van een pun (metselaarstroffel) en een rose (roos) hetgeen symbool staat voor de Maagd Maria aan wie alle Cisterciëzer kloosters gewijd zijn.
Wij maken tevens een wandeling door dit erg fraaie stadje dat zo model had kunnen staan als decor voor een klassieke Engelse detective serie. Ook gaan wij genieten van het prachtige Georgian Harmony House. De ommuurde en besloten gelijknamige tuinen geven de bezoeker het gevoel in een intieme privé omgeving te vertoeven. Ook de Priorwood Gardens met haar grote collectie appelbomen waarvan sommige soorten directe afstammelingen zijn van die welke door de monniken van de abdij zijn gekweekt zijn een lust voor het oog.
Als toetje een ritje van 13 kilometer door een prachtig golvend heuvel landschap naar Dryburgh Abbey. De plaats waar de abdij is gebouwd wordt geassocieerd met Sint-Modan, een volger van Columba van Iona hoewel daar geen archeologische bewijzen voor zijn.

Allereerst is de kerk gebouwd, in het bijzonder het oostelijke deel waar het hoogaltaar kwam te staan. Hierna werden het zuidtransept en het oostelijke deel van het klooster gebouwd. De oostelijke deur naar de kerk en de ingang van de kapittelzaal zijn typische voorbeelden van laat twaalfde-eeuwse architectuur. Vervolgens werd het koor afgebouwd en de kapellen in het noordtransept – alle in vroeg dertiende-eeuwse stijl.

De bijgebouwen en kloostergebouwen zijn het meest compleet overgeleverd. In 1786 kocht de elfde graaf van Buchan, David Steuart Erskine, de abdij, en legde een grote tuin aan op het terrein terwijl hij de ruïnes in stand hield. Hij werd in 1829 begraven in de voormalige sacristie. Ook de beroemde schrijver Sir Walter Scott – ja die van Ivanhoe – (in 1832) en field marshall graaf Douglas Haig (in 1928) zijn op het terrein van Dryburgh Abbey begraven.

Dryburgh Abbey (rechts) en Dryburgh Hotel (links), l.o. de rivier de Tweed….

Dag 5:  maandag 2 mei: Vandaag bewonderen wij naast stedenschoon ook veel romantische maar ook ruige Schotse oernatuur. Wij starten met een prachtige tocht door het centrale deel van de Scottish Borders naar het magnifieke Thirlstane Castle. Al eeuwenlang de familieresidentie van de Earls of Lauderdale reikt haar geschiedenis terug tot in de 14-de eeuw, Het centrale deel van het huidige kasteel stamt uit het einde van de 16-de eeuw. Genesteld in een idyllisch coulissen landschap straalt een distinctieve grandeur uit van een roemrijk verleden. Wij zullen rondgeleid worden en gaan genieten van de schitterende, soms overrijke interieurs en in plaats van de gebruikelijke lunch laten wij ons in deze sfeervolle en lommerrijke omgeving een High Tea serveren……
’s Middags bezichtigen wij het schilderachtige plaatsje Galashiels. Wij bezoeken onder meer Abbotsford, het landgoed van de beroemde 19-de eeuwse schrijver Sir Walter Scott. Daarnaast heeft dit gebied rond de rivier deTweed ook de status van National Scenic Area vanwege de natuurlijke schoonheid.

Dag 6: dinsdag 3 mei: vandaag blijven wij dicht bij ons honk. ’s Ochtends bezichtiging van Kelso, haar beroemde abdijruïne, de Tweedburg met fraai panorama en het oude centrum.
’s Middags (facultatief): Wandeling naar het fabelachtige Floors Castle (circa 45 minuten). Dit is het grootste nog bewoonde “huis”is Schotland en gebouwd in de 20-er jaren van de 18-de eeuw naar ontwerpen van de grote architect William Adam. Het is residentie van de hertogen van Roxburghe en bezit een zeer fraaie kunstcollectie die wij zullen gaan bewonderen. Befaamd zijn de juwelen van Vlaamse 16-de en 17-de eeuwse wandtapijten waarvan de kleuren werkelijk puntgaaf bewaard zijn gebleven.
Het kolossale ensemble is omgeven door extensieve parklanderijen en tuinen van waaruit je uitziet over de rivier de Tweed, dé zalmstroom van Schotland Ook vinden wij hier ommuurde tuinen met geurige herbiciale borders. Een absoluut hoogtepunt van Herrschaftsarchitektur te midden van een zeer feeërieke natuurlijke omgeving.


Floors Castle met in de achtergrond Kelso en de River Tweed…..

Dag 7: woensdag 4 mei: Bezoek aan Edinburgh: de hoofdstad van Schotland wordt door zijn historische centrum ook wel het ‘Athene van het noorden’ genoemd. Zowel de oude als de nieuwe stad vallen onder UNESCO World Heritage Site. En dat is natuurlijk niet voor niets. De stad telt zeker zo’n 4500 monumentale panden, waaronder een aantal kastelen, kerken en kathedralen. Het Edinburgh Festival trekt jaarlijks vele bezoekers naar de stad. Dit culturele festival staat bomvol festiviteiten die samen worden genoemd als grootste jaarlijkse cultureel festival ter wereld. Kort samengevat kun je spreken van een bestemming die leuk is voor zowel jong als oud. Hier gaan een eeuwen oude geschiedenis en een vibrerende kosmopolitische stad hand in hand. In de ochtend maken wij een stadswandeling.
Het prachtige kasteel van Edinburgh toornt hoog boven de stad uit. Het kasteel wat al honderden jaren oud is, is namelijk op een rots is gebouwd. Vanuit het kasteel heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Tijdens een rondleiding worden je alle intrigerende verhalen en geheimen van het kasteel verteld. Zo bezichtig je bijvoorbeeld de ‘Honeurs of Scotland’ dit zijn de kroonjuwelen. Een bezoek aan dit indrukwekkende kasteel mag dan ook zeker niet ontbreken!
Deze officiële residentie en tegenwoordig werkpaleis van het koningshuis van Schotland, staat aan het einde van de beroemde straat ‘Royal Mile’ van Edinburgh. Deze straat loopt vanaf Edinburgh Castle naar dit vorstelijke onderkomen. Nog altijd worden hier plechtigheden en officiële koninklijke en hoogwaardigheidsbekleders ontvangen. Delen van dit paleis zijn open gesteld voor publiek. Naast het paleis staat de ruïne van de Augustijnerabdij uit 1126.

De hoofdstraat van het oude centrum van de stad noemt men ‘Royal Mile’. De straat loopt vanaf Edinburgh Castle naar Hollyrood Palace. In de aangrenzende zijstraten bevinden zich veel bezienswaardigheden van de stad. Het ingelegde mozaïek hart in het plaveisel bij de St. Giles Kathedraal is het ‘Heart of Midlothian’. Het markeert de plaats waar een de tolpoort zich bevond. Tevens is het het embleem van de Schotse voeltbalclub ‘Heart of Midlothian FC’

De stad staat vol met bijzondere oude architectuur. Eén daarvan is de St. Giles Cathedral. De toren is een opvallend kenmerk van de stad. Kort na de brand in 1385 die de kerk grotendeels verwoeste is het opgebouwd zoals we het nu kennen. Natuurlijk zijn sommige delen later weer vervangen of aangebouwd. De toren is uit de 15e eeuw. Het interieur is werkelijk imponerend.

’s Middags: National Galleries of Scotland

In het hart van Edinburgh wordt de mooiste kunst uit de beeldende wereld bewaard. Het museum bestaat uit drie onderling verbonden gebouwen. De collecties lopen uiteen van de Renaissance tijd tot het einde van de 19-de eeuw. Werken van meesters als van Gogh, Monet, El Greco en Velázquez passeren de revue.

Dag 8: donderdag 5 mei: Wij vertrekken weer in zuidelijke richting. Onderweg naar de ferry doen wij het pittoreske kustplaatsje Alnmouth aan.
Ook bezoeken wij op deze laatste dag op de Britse Eilanden de romantische burcht Warkworth Castle gelegen in de gelijknamige marktplaats Warkworth in het Engelse graafschap Northumberland. Stad en kasteel liggen aan de noordoostkust van Engeland in een lus aan het riviertje de Coquet, op ongeveer anderhalve kilometer afstand van de Noordzee. Een stoere maar ook bekoorlijk slot van ons programma.
’s Middags inschepen op onze ferry en vanaf 17:00 uur terugvaart naar IJmuiden.

Dag 9: vrijdag 6 mei: 09:00 uur aankomst te IJmuiden en aansluitend vertrek richting Hengelo alwaar wij tegen 12:00 uur hopen te arriveren.

Alnmouth……