rugen1   rugen2

Zondag 21 april 2013 tot en met zaterdag 27 april 2013: Op het spoor van de Duitse Romantiek en baksteengothiek.

Galerie Palet het Tuindorp verzorgt in samenwerking met BABA reizen een zevendaagse reis naar Rügen en het Oostzeegebied.

Beknopte programmering:.
Zondag 21 april: vertrek 08:30 uur vanaf Galerie Palet het Tuindorp met luxe touringcar. Ontbijt en lunch onderweg. Reisdoel: Hanzestad en UNESCO werelderfgoed Stralsund. Aankomst zal tegen 16:30 zijn. In de bus lezing over de Duitse Romantiek, met name over de schilders Carl Gustav Carus en Caspar David Friedrch. Inkwartieren in ons hotel in Bergen auf Rügen en ’s avonds diner aldaar.

Maandag 22 april: stadswandeling en uitvoerige bezichtiging van de Hanzestad Stralsund met onder andere bezoek aan het historische Rathaus en de belangwekkende kunstcollectie van het Sankt Johannis Klooster. Ook maken wij kennis met de baksteengothiek die voor het Oostzeegebied zo kenmerkend is. Lunch in Stralsund. ’S middags met de bus naar Binz gelegen op het eiland Rügen. Aansluitend om 19:00 uur diner op de Selliner Seebrücke in het naburige stadje Sellin aan de Oostzee. U krijgt gelegenheid om de prachtige eind 19-de eeuwse Wilhelminische Badearchitektur te bewonderen. Helaas is deze in Nederland niet meer terug te vinden.

Dinsdag 23 april: vertrek 09:30 uur naar Greifswald, circa 30 kilometer. Stadswandeling, bezoek aan het Pommersche Landesmuseum met schilderijen van Caspar David Friedrich. Aansluitend lunch aan de historische markt, Brauhaus Greifswald. Ingelast thema: wij brengen een bezoek aan het voormalige Heeresversuchsanstalt Peenemünde, daar waar Wernher von Braun in opdracht van het misdadige NAZI regime de V1 En V2 ontwerpt en daarmee tevens aan de wieg van de moderne ruimtevaart staat. Later in de middag bezoek aan de kloosterruïne Eldena uit de 13-de eeuw. Deze bezienswaardigheid is regelmatig terug te vinden als onderwerp op schilderijen van Caspar David Friedrich. Ze ademt nog een sfeer van devotie uit lang vervlogen tijden waar de romantici met heimwee naar zoeken. Tevens een bezoek aan de Caspar David Friedrich Blick. Van hieruit heeft hij zijn geboortestad aanschouwd en later op het doek weergegeven. Er is in 160 jaar tijd maar weinig veranderd…… ’s Avonds diner bij het beste visrestaurant op Rügen: Poseidon in Binz.

Woensdag 24 april: ’s Ochtends vanaf 09:00 uur eerst een kort bezoek aan Prora, de kolos van Rügen. Oorspronkelijk is dit 4,5 kilometer lange bouwwerk, gebouwd door de NAZI’s, bedoeld geweest als vakantieoord voor 20.000 personen tegelijk. Vervolgens bezoek aan het Nationalpark Jasmund en wandeling over de krijtrotsen en door het meest betoverende beukenwoud van noordwest Europa. De schilders Caspar David Friedrich, Carl Gustav Carus en vele andere kunstenaars en dichters hebben de schoonheid hiervan op zich laten inwerken en er gevoelige landschappen geschilderd of beschreven. Het is de verstilde natuurlijke grandeur van het weidse noorden die hen inspireert. Lunch in restaurant aan de Oostzee. Bezoek aan plaatselijke kerkje in Ummanz alwaar u een van de fraaiste vroeg 15-de eeuwse Antwerpse snijaltaren te zien krijgt. Met enig geluk vangen wij een glimp op van de grootste kraanvogelkolonie van noordwest Europa die elk jaar van eind maart tot en met april tijdens de jaarlijkse trek dit gebied aandoet.Diner in ons hotel.

Donderdag 25 april: Bezoek aan Wismar (UNESCO werelderfgoed): De historische stadskernen van Stralsund en Wismar vertegenwoordigen op ideale wijze de ontwikkelde Hanzestad tijdens de bloeiperiode van de stedenbond in de 14-de eeuw.De middeleeuwse Hanzestad Wismar is de enige stad van deze grootte in het zuidelijke Oostzeegebied die als architectonisch afgerond geheel nog volledig intact is. In de 14-de en 15-de eeuw is de stad een belangrijk handelscentrum. De historische ‘Alte Hafen’, de kunstmatig aangelegde waterweg ‘Grube’, de behouden gebleven plattegrond- en perceelstructuur van de straten en pleinen en de indrukwekkende sacrale baksteenarchitectuur evenals de middeleeuwse pakhuizen en burgerhuizen zijn authentieke getuigen van Wismars betekenis ten tijde van de Hanze. Het traditionele huizenbestand vormt met het marktplein, de drie monumentale gotische kerken en diverse waardevolle monumenten de weergaloze charme van deze werelderfgoedstad. Wij zullen hier twee nachten doorbrengen.

Vrijdag 26 april: Vertrek naar Lübeck; stadsbezichtiging van UNESCO werelderfgoed Altstadt Lübeck inclusief bezichtiging Raadhuis, Holstentor, het Sankt Annen Hospital, de Salzspeicher en de diverse stadskloosters. Boottochtje over de Ober en Unter Trave (facultatief). ’S middags lunch en vervolgens vrij om zelf wat te ondernemen. Wij geven tips. ’s Avonds diner in de Schiffergesellschaft. De dinees zijn weliswaar voor deelname vrij en niet verplicht maar dit etablissement willen wij toch in het bijzonder aanbevelen. Het is namelijk al sedert 500 jaar ontmoetingsplaats van de schippers en dientengevolge dan ook geheel in maritieme sfeer ingericht. Daarbij is de keuken bijzonder goed te noemen.

Zaterdag 27 april: bezoek aan Schwerin: Stad van de zeven meren, Florence van het noorden, domstad en residentiestad: vandaag de dag heeft Schwerin diverse namen. En alle zij goed gekozen, want de stad presenteert zich als een geslaagde mix van natuur en architectuur, grote en kleine kunst en getuigenissen van haar 850-jarige historie. Als je over de kinderhoofdjes van de Marktplatz wandelt, een kijkje neemt in de nauwe steegjes en je blik vol bewondering laat dwalen langs het slot, merk je al gauw: in Schwerin valt er veel te zien en te beleven. Cultuurliefhebbers betovert de stad met toneel en kunst met een kleine k, musea en het grandioze kasteelfestival in de Alter Garten.
Aansluitend lunch en terugreis naar Hengelo. Wij verwachten tegen 17:30 uur weer thuis te zijn.

Prijs: EUR 925,- Inclusief: vervoer heen en terug en ter plaatse, 6 overnachtingen inclusief ontbijt, koffie en thee in de bus, lunches, museumentrees en kunsthistorische begeleiding. Toeslag eenpersoons kamer EUR 75,-

Opgeven: per e-mail h.de.roij@planet.nl Of per telefoon: 074-2438090 of 06-12412645. Meer informatie: www.palethettuindorp.nl

rugen3