Excursie Worpswede, Fischerhude en Bremen, “de onbekende parels van het noorden”…..nrc4   worps_1

Naar aanleiding van de tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe “Paula Modersohn-Becker, tussen Worpswede en Parijs” organiseert Palet “Het Tuindorp” i.s.m. BABA-reizen van een 3 daagse reis naar kunstenaarskolonie Worpswede, het Modersohn-Becker museum in Bremen en het kunstenaarsdorp Fischerhüde.

“Worpswede, Ik kan je niet uit mijn gedachten bannen… Jouw magnifieke dennen! Ik noem ze mijn mannen: dik, knoestig gevormd, krachtig en lang, en in hun wezen gekenmerkt door de meest subtiele structuren en weefsels” Dit citaat van schilderes Paula Modersohn-Becker is een ode aan de haar zo dierbare natuur.
Nabij Bremen vinden wij de schijnbaar onooglijke dorpjes Worpswede en Fischerhude. Ze liggen in het midden van een voormalig turfstekersgebied dat vanaf het einde van de achttiende eeuw ontgonnen en gecultiveerd wordt. In het laatste kwart van de negentiende eeuw strijken hier een aantal schilders, dichters en beeldhouwers neer en stichten hier een kunstenaarskolonie. Men is gefascineerd door de natuur, vooral het unieke en voortdurend veranderende licht en het spel der wolken boven dit vlakke land inspireert kunstenaars zoals Paula Modersohn Becker, Otto Modersohn, Carl Vinnen, Heinrich Vogeler, Hans am Ende en Fritz Mackensen. Men maakt lange marsen door het veengebied en werkt vaak plein-air.
Wij zullen overnachten in één van de voormalige kunstenaarsateliers waarvan er nog een aantal resteren. Ze doen nu dienst als of kleine musea. De uniek combinatie van natuur en cultuur is zeer bekorend. Voor diegenen die hier nog nooit geweest zijn een ontdekking, voor anderen een prettige déja-vu! Ook zullen wij het zeer schilderachtige dorpje Fischerhude aandoen en bewonderen wij de collectie van het Otto Modersohn museum.

Ook de prachtige Hanzestad Bremen staat op het programma. Enerzijds ademt de stad een levendig, bont, vrolijk en maritiem karakter, anderzijds heeft het een rijke en bewogen historie. Het marktplein met het schitterende raadhuis is een van de fraaiste voorbeelden van de bouwstijl die wij de Weser-Renaissance noemen en behoort tot het UNESCO wereld erfgoed. Ook de prachtige Dom en het gemoedelijke Schnoor Viertel zullen niet aan onze aandacht ontsnappen. Voorts herbergt de stad een aantal indrukwekkende musea: wij zullen het Paula Modersohn-Becker Museum en de Kunsthalle Bremen bezoeken. Het eerste bevindt zich in de Böttcher Strasse, een uniek 110 meter lang “Gesamtkunstwerk”,gebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw in opdracht van de rijke koffiehandelaar Ludwig Roselius, de uitvinder van Koffie HAG. De artistieke supervisie komt in handen van de beeldhouwer Bernhard Hötger die een baksteen-expressionistisch ensemble creëert.

Deelname aan deze reis kost € 395,-. 1 persoonskamer toeslag € 28,-. Inclusief: vervoer per luxe touringcar, 2 overnachtingen Hotel Buchenhof inclusief ontbijt, koffie en thee in de bus, lunches, museumentrees, retour met de Moorexpress en (kunst)historische begeleiding.
Opgeven per mail: h.de.roij@planet.nl

 

Het voorlopige reisschema:

Dag 1: 08:00 vertrek uit Twente  per luxe touringcar (opstapmogelijkheden o.a. in Enschede en Hengelo). Ontbijt in de bus. Aankomst in Worpswede circa 11:30 uur.
Inkwartieren in ons Hotel. Vervolgens rondgang door het kunstenaarsdorp met bezoek aan het Museum am Modersohn Haus, de grosse Kunstschau die door Berard Hoetger op merkwaardige en unieke architecturale wijze vormgegeven is. Voorts maken wij een wandeling over de enige verheffing in het landschap: de Wyerberg. Deze 52 meter hoge bult, eigenlijk een stuk morene uit de laatste ijstijd wordt door de kunstenaars regelmatig bezocht en is dan ook dikwijls onderwerp op schilderijen. Wij bezoeken de Käseglocke, een door de Berlijnse architect Bruno Taut in expressionistische stijl ontworpen ronde woning uit 1926. Buitengewoon schilderachtig is het vervolg van onze promenade door de beboste stuwwallen naar de Barkenhof, voormalig atelier en later commune van architect, schilder, graficus, meubelontwerper en boekillustrator Heinrich Vogeler. Paula Modersohn-Becker maakte deel uit van zijn “familie”. Rond 17:30 uur eventjes rust en om 19:00 zullen wij dineren in het door Heinrich Vogeler ontworpen Bahnhof, nu halteplaats in de route van de Moorexpress en tevens restaurant.

Dag 2:  ’s Ochtends om 09:30 uur met de Moorexpress door het zogenaamde Teufelsmoor richting Bremen. Te Bremen maken we een korte wandeling naar het centrum waar wij de markt en het prachtige Renaissance Rathaus zullen bezichtigen. Het Bremer marktplein met raadhuis, gildehuizen en dom behoort tot het UNESCO werelderfgoed. We lopen door naar de Bötcherstrasse. Deze straat is door de nationaal-socialisten behouden als voorbeeld van ontaarde kunst. Wij bezoeken er het Paula Modersohn Becker Haus dat een fraaie collectie werk van deze bijzondere en begaafde kunstenares bezit.
Aansluitend lunch bij Beck’s im Schnoor en wandeling door het Schnoor Viertel, de oudste en schilderachtigste wijk van Bremen. ’s Middags een uitgebreid bezoek aan de Bremer Kunsthalle waar men een indrukwekkende collectie Worpsweder schilderkunst beheert.
Circa 18:00 uur met de Moorexpress terug naar Worpswede en diner in de Hammehütte Helgoland. Dit restaurant ligt aan het riviertje de Hamme, waarover vroeger karakteristieke zeilscheepjes, de Torfkähne, de turf vanuit de omgeving Worpswede naar Bremen hebben vervoerd.

Dag 3: 10:00 uur, vertrek per bus richting het klein Giethoorn van Duitsland , het onooglijke dorpje Fischerhude. Hans am Ende, Heinrich Vogeler en Fritz Mackensen ontdekken het tijdens een van hun lange voetmarsen door de woeste en ongerepte natuur en besluiten hun collega schilders in onwetendheid te laten. Na de dood van Paula Modersohn Becker in 1907 zal Otto Modersohn zich er in 1908 vestigen en er tot zijn dood in 1943 werkzaam blijven. Wij maken een wandeling door dit unieke meentdorp en langs de Wümme Wiesen. De Wümme is een smal en kronkelig riviertje dat in een aantal takken door dit gebied en dorpje stroomt. Het landschap is buitengewoon schilderachtig. Aansluitend atelierbezoek bij schilderes Susanne Passmann, die de traditie van de Worpsweder Schule op eigen karakteristieke wijze voortzet. Hierna lunch bij restaurant Körbers, hopelijk in de beslotenheid van de fraaie tuin!

’s Middags bezoek aan de Otto Modersohn Stiftung en het bijbehorende museum dat de fraaiste collectie van het werk van Otto Modersohn koestert. Rond 15:30 uur terugreis naar Twente alwaar wij om 18:00 uur denken te arriveren.