Northumbria: verloren rijk van schoonheid, kunst en bloed.
Deze reis wordt georganiseerd i.s.m. Galerie Palet het Tuindorp


Gezicht op Durham Cathedral…..

Voorlopig programma:
Dag 1, zondag 27 september :
Per boot van IJmuiden naar Newcastle upon Tyne. Vertrek boot vanuit IJmuiden 17:30 uur, aankomst in Newcastle 28 september 09:00 uur.

Dag 2, maandag 28 september:
Op weg naar het fraaie Durham (28 km). Bezoek aan de fameuze kathedraal van Durham – laatste rustplaats van de heiligen Cuthbert van Lindisfarne, Beda en Oswald van Northumbria – en het kasteelcomplex van de stad (beide UNESCO werelderfgoed). Lunch in Durham en verdere verkenning van het prachtige historische centrum van een van de belangrijkste steden van het voormalig koninkrijk Northumbria. Hierna inchecken in ons hotel dat de welluidende naam “The honest Lawyer”draagt.

Dag 3, dinsdag 29 september:
Bezoek aan de campus, de musea en de sublieme tuinen en parken van de University of Durham. Durham is een van de universiteiten die claimen de op twee na oudste universiteit van Engeland te zijn, na Oxford en Cambridge. De universiteit wordt in 1832 gesticht met een Act of Parliament. In 1837 vestigt de universiteit haar eerste college in Durham Castle, het voormalige paleis van de prins-bisschoppen van Durham. De laatste prins-bisschop, William van Mildert (telg van een Nederlandse familie die in de 17-de eeuw naar Engeland is geëmigreerd) wordt een van de medeoprichters van de universiteit en schenkt haar zijn kasteel. Lunch op het campusterrein. ’s Middags bezoek aan het Durham Museum & Heritage Centre met haar prachtige historische collectie. Het gebouw alleen al is de moeite meer dan waard!

Dag 4: woensdag 30 september:
Bezoek aan het schilderachtige plaatsje Barnard Casle aan de rivier Tees met de romantische burchtruïne. Tevens een tussenstop bij het Bowes Museum: Diep in County Durham, met uitzicht op de glooiende heuvels van Cumbria en North Yorkshire doemt ineens een groot en imposant Frans château op. Met zijn bleke, gouden stenen en het loden dak lijkt het alsof het door een reusachtige hand is opgetild vanuit Parijs en neergelaten in dit bijna buitenaardse landschap. De hoogwaardige verzameling die wij gaan bewonderen is het resultaat van een liefdesverhaal en een passie voor het verzamelen van kunst die grenst aan het obsessive. John en Josephine Bowes vergaren een bijzondere collectie met een tempo van iets meer dan duizend stuks per jaar – schilderijen van de hand van Corot, Boucher, Goya en Canaletto; beeldhouwkunst, miniaturen, prenten, keramiek, glas, metaal, meubels, klokken en horloges, automaten, kunstvoorwerpen, tapijten, borduurwerk, kleding, Romeinse oudheden, geologische vondsten, architectonisch houtwerk, boeken en manuscripten.

’s Middags een ritje door het “Penninische gebergte” met haar sublieme natuur. Het gebergte fungeert als belangrijkste waterscheiding in Noord-Engeland, verdeelt het land in de westelijke en de oostelijke delen en is de ruggengraat van Engeland. Terugreis via Chester-le-Street alwaar wij de St. Mary and St. Cuthbert Church zullen bewonderen. Het stadje is in de Romeinse tijd al bekend onder de naam Concangis. In de late 9-de eeuw vestigt zich hier een groep uit Lindisfarne verdreven monniken die diens overblijfselen meegenomen hebben. Het wordt het centrum van het Christendom in het noordoosten, bekend onder de titulus Cuncacestre, zetel van de bisschop van Lindisfarne die de kerk tot kathedraal maakt.


Hadrians Wall – landschap en deel fort Cilurnum….

Dag 5, donderdag 1 oktober:
Uitchecken uit ons hotel en op weg naar Carrawburgh. Keizer Hadrianus (keizer van 117-138) breekt met de expansiepolitiek van zijn voorgangers en streeft naar een goed verdedigbaar rijk. Daartoe versterkt hij de rijksgrens met forten en garnizoenen. Zijn bekendste militaire versterking is de Muur van Hadrianus, een 117 kilometer lange, drie meter brede en zes meter hoge wal die slingert van Wallsend bij Newcastle tot Bowness-on-Solway ten westen van Carlisle. De bouw van de Muur duurt zes jaar, van 122 tot 128. Volgens de biograaf van keizer Hadrianus is de Muur bedoeld om de Barbaren, de Schotten en de Picten, buiten het Rijk te houden. Dankzij het feit dat de Muur in een van de meest verlaten delen van Noord-Engeland ligt zijn vandaag de dag nog grote stukken ervan zichtbaar in het landschap, een restant van vier eeuwen Romeinse overheersing in Engeland. In 1987 is de Muur aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Wij brengen een kort bezoek aan het Romeinse fort Procolita gelegen op het meest noordelijk gelegen deel van Hadrians Wall, inclusief het vroeg 3-de eeuwse Mithraeum.
Op de altaren van Mithras in het aan hem gewijde mithraeum wordt de zonnegod Mithras afgebeeld terwijl hij zich wast met het bloed van een geofferde stier. De begeleidende tekst is “Gij hebt ons gered door het eeuwige bloed te vergieten”.
In deze tempels is het bespatten van een nieuwe bekeerling met het stierenbloed een belangrijke religieuze rite van initiatie. De ingewijden in de mysteriën van Mithras zaten onder een rooster in de tempel terwijl daarboven een stier werd geofferd. Deze bloederige initiatie bracht eeuwig leven. Daarna werd de stier opgegeten.
Vervolgens gaan wij op visite bij de Romeinen bij het Chester Roman Fort, (Cilurnum) het grootste Romeinse cavaleriefort met indrukwekkende kazernes, woningen, tempels en het grootste antieke badhuis in Engeland.
Verder richting Hexham. Lunch in Hexham en aansluitend bezoek aan de fameuze Hexham Abbey. Deze schitterende abdij bestaat reeds sedert de 7-de eeuw, uit welke tijd wij enkele overblijfselen gaan zien. Voor een goed deel stammen de nog bestaande gebouwen uit de periode van de early gotic (1150-1220). Een plaats waar de middeleeuwse monasteriale mystiek nog voelbaar is.
Vervolgens op weg naar ons hotel in Berwick upon Tweed (circa 110 km). Inchecken in hotel “The Kings Arms” alwaar ook The Beatles, de dichter Lewis Carroll en de schrijver Charles Dickens zich hebben opgehouden.


Alnwick Castle……

Dag 6, vrijdag 2 oktober:
Een rustiger dag…. Wij verkennen het schilderachtige plaatsje Alnwick en het gelijknamige kasteel. Het stadje Alnwick staat bekend om het Harry-Potter-kasteel Alnwick Castle dat naast het dorp staat. Dit 12de-eeuwse kasteel is de grote publiekstrekker van Alnwick.
Het kasteel is al 700 jaar bewoond door dezelfde familie, de hertogen van Northumberland. Ook zullen wij de prachtige Alnwick Castle Gardens bezoeken. Lunch in Alnwick en vervolgens gaan wij een kijkje nemen bij de romantische ruïnes van Dunstanburgh Castle.


Lindisfarne, Holy Island…..

Dag 7, zaterdag 3 0ktober:
Wij bezichtigen het pittoreske vissers- en havenstadje Berwick-upon-Tweed. Deze stad heeft vele eeuwen lang een rol gespeeld in Schots-Engelse oorlogen en werd herhaaldelijk door de Engelsen en vervolgens weer door de Schotten veroverd. In de late middeleeuwen was Berwick-upon-Tweed de zuidelijkste stad van Schotland. De stad was een machtig en welvarend handelscentrum en had een aanzienlijke populatie van Vlaamse en Nederduitse handelaars. Berwick Castle vormde het verdedigingsbolwerk van Berwick tot in de late 16-de eeuw; Koningin Elizabeth liet de stad evenwel door grote stadswallen omringen. Wij gaan de mooie plekjes van Berwick in een stadswandeling bewonderen.

Lunch in Berwick. ’s Middags bezoek aan de Berwick Barracks. De barakken zijn gebouwd tussen 1717 en 1721 door Nicholas Hawksmoor voor de raad van Ordnance om de stad te beschermen tijdens de Jacobitische opstanden . Het geheel, omvat twee parallelle blokken van militaire huisvesting. Een extra blok wordt toegevoegd tussen 1739 en 1741. Na de Napoleontische oorlogen wordt de kazerne verlaten, maar weer in gebruik gesteld in de jaren 1850.
De kazerne wordt het depot van het King’s Eigen Scottish Borderers in juli 1881. The King’s Own Scottish Borderers zijn nu voorgoed verhuisd en de barrakken worden nu onderhouden door de Stichting Engels Erfgoed.

 


Berwick-upon-Tweed….

Dag 8, zondag 4 oktober:
Ongetwijfeld een hoogtepunt tijdens onze reis, ofschoon er veel zijn: bezichtiging van Lindisfarne Priory en Lindisfarne Castle. De periode van het eerste klooster wordt de “Gouden Eeuw” van Lindisfarne genoemd. Aidan en zijn monniken kwamen vanuit het Ierse klooster op Iona met de steun van Koning Oswald (gezeteld in het nabije Bambergh) en werkten als missionarissen te midden van de heidense Engelsen van Northumbria. In hun klooster begonnen ze met de eerste school in dit gebied en introduceerden de kunst van het lezen en schrijven, de Latijnse taal en de Bijbel en andere Christelijke boeken (allemaal in het Latijn). Ze leidden jongeren op als praktische missionarissen die later over heel Engeland het Evangelie verspreidden. Aidan moedigde ook vrouwen aan om non te worden en meisjes om opgeleid te worden maar niet in dit klooster. Met de jaren werd Lindisfarne beroemd om zijn vaardigheid in Christelijke kunst waarvan de ‘Lindisfarne Gospels’ het mooiste overgeleverde voorbeeld is.De monniken van Holy Island vestigen zich na hun vlucht voor de viking invallen in Durham. De geschiedenis van de kathedraal van Durham is nauw verbonden met die van de heilige St. Cuthbert, de Keltische bisschop van Lindisfarne (685-687), wiens relikwieën maken dat Durham een populair bedevaartsoord wordt.

Holy Island is verbonden met het vasteland door een lange verharde weg. Twee keer per dag stroomt de vloed binnen vanaf de Noordzee en bedekt de weg. Wij zullen dus op moeten passen willen wij doge voeten houden!

 

 

Dag 9, maandag 5 oktober:
Uitchecken. Stadsrondgang Newcastle upon Tyne. Daarna tijd om te shoppen. 17:30 uur (onder voorbehoud) vertrek per boot richting Nederland.

Dag 10, dinsdag 6 oktober:
09:00 uur aankomst te IJmuiden en aansluitend terug naar huis.

Inclusief: vervoer heen en retour en ter plaatse, 7 overnachtingen in Engeland en 2 aan boord van de ferry, lunches, museumentrees, en (kunst)historische begeleiding
Prijs: € 1.125,-,- per persoon, 1p. toeslag € 165,- Bij de bootreis is uitgegaan van een gedeelde 4 persoonshut. Een hut voor twee personen is ook mogelijk tegen een toeslag van € 35,- per persoon. Ook een éénpersoonshut is mogelijk: toeslag € 135,-. Prijs zonder lunches: € 1.020,-.
Aanmelden is uiteraard onder voorbehoud. Wij adviseren u een voorlopige boeking spoedig te maken, omdat er erg veel belangstelling voor deze reis is. Maximale groepsgrootte: 25 personen. Voor verdere info en of aanmelden: telefoon 074-2438090 of 06-12412645.
Per e-mail: h.de.roij@planet.nl