In de herfstvakantie van 2012 hebben we een reis gemaakt die in samenwerking met Studium Generale van de Universiteit Twente was opgezet. De reis was een groot succes. Hieronder de beschrijving van de reis zoals die was gepland.

   Panorama

De reis wordt begeleid door techniekfilosoof Peter Timmerman van Studium Generale en economisch geograaf Gert-Jan Hospers (hoogleraar te Nijmergen). Beide heren zijn geïnteresseerd in gebieden die een industrieel verleden hebben. Zij maken geregeld excursies naar het Ruhrgebied, die ook via BABA kunnen worden geboekt.
Op deze reis nemen zij u mee naar de bakermat van de Industriële Revolutie, de streek rond York, Manchester en Liverpool, om u te laten genieten van een rijke “industrial heritage”.

Panorama

Het programma is als volgt:

Op 21 oktober vertrekken we om 14:00 uur vanuit Enschede richting Europoort. Daar schepen we in voor de overtocht naar Hull. We gebruiken `s avonds het diner-buffet aan boord, dat bij de prijs is inbegrepen. Ook het ontbijtbuffet dat we de volgende ochtend gebruiken voordat we ontschepen zit bij de prijs in.
Maandagochtend rond 9:00 uur kan dan de reis in Engeland echt beginnen. We doen eerst de plaats York aan, waar we de kathedraal gaan bezichtigen.
Daarna rijden we door naar Saltaire. Op deze “UNESCO World Heritage Site” worden we rondgeleid door lokale gidsen (voertaal Engels) die ons alles vertellen over de geschiedenis van deze voormalige textielfabriek en de omringende wijk met arbeidershuizen. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het in de fabriek gevestigde David Hockney museum.
`s avond houden Peter en Gert-Jan een lezing met achtergrondinformatie over de streek waar we ons bevinden.
23 oktober gaan we op weg naar Manchester, maar voordat we daar aankomen, staan er nog twee zaken op het programma: We bezoeken een kolenmijn en een scheepvaart kanaal. Zowel het voorkomen van steenkool in de ondergrond als de aanleg van kanalen voor vervoer van grondstoffen en eindproducten hebben een cruciale rol gespeeld bij de opkomst van de industrie in het midden van de 19de eeuw. We krijgen een ondergrondse rondleiding door de kolenmijn van het National Coal Mining Museum onder leiding van een voormalige mijnwerker. Voor de claustrofoben onder ons is er ook bovengronds veel te zien bij de expositie over de geschiedenis van de Engelse mijnbouw.
Bij het plaatsje Marsden maken we `s middags een boottochtje door (het begin van) de langste scheepvaarttunnel in Engeland. De aanleg van de ruim 5 kilometer lange Standedge Tunnel”, die scheepvaart dwars door een berg mogelijk maakte, was indertijd zo ambitieus en kostbaar dat de maatschappij die hem heeft aangelegd er bijna aan failliet gegaan is. De tunnel heeft, net als veel kanalen in Engeland, slechts kort dienst gedaan, omdat de opkomst van de spoorwegen na de uitvinding van de stoomlocomotief een geduchte concurrent vormde voor de scheepvaart. Railvervoer werd al snel goedkoper en vlugger dan vervoer per schip, waardoor veel kanalen hun functie verloren. De meeste zijn nu nog bijna uitsluitend in gebruik voor de recreatievaart.
Na ons bezoek aan Marsden rijden we over de A63 naar Manchester met een schitterend uitzicht op de heuvels van het “Peak District National Park”.
In Manchester verblijven we 2 nachten in het luxe Castlefield hotel (met gratis zwembad en wellness voorzieningen) dat is omringd door kanalen met narrowboats en spoorlijnen. De gebouwen in dit voormalige havengebied hebben allemaal andere functies gekregen. Veel oude pakhuizen zijn nu ingericht als restaurant of hotel. `s Avonds geven Peter en Gert-Jan in het hotel een 2de lezing die de achtergronden van het gebied dat we bezoeken verder belicht.
De volgende dag kunt u op eigen gelegenheid de stad Manchester bezoeken en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het tegenover het hotel gelegen M
OSI (Museum Of Science and Industry). Daar kunt u de industriële geschiedenis van het gebied herbeleven. Veel machines die er zijn opgesteld staan nog echt onder stoom en zijn dus werkend te bewonderen.

Op 25 oktober verlaten we Manchester weer. `s Ochtends nemen we een kijkje bij Engelands oudste scheeplift, die de verbinding vormt tussen de rivier de Weaver en het hoger gelegen Grand Trunk Canal. Na een boottochtje via de lift en een lunch (bij de prijs inbegrepen) reizen we door naar Port Sunlight.
William Hesketh Lever, bijgenaamd de “Soap King”, heeft dit dorp laten bouwen voor de arbeiders in zijn Sunlight zeepfabriek. Het is, net als het tuindorp in Hengelo, een voorbeeld van een tuindorp dat is gebouwd door een grootindustrieel die betere werk- en leefomstandigheden voor zijn arbeiders nastreefde. We maken hier een wandeling onder leiding van een lokale gids en bezoeken ook de “Lady Lever Art Gallery”. Aan het eind van de middag rijden we door naar het vlakbij gelegen Liverpool waar we de laatste nacht op Engelse bodem zullen doorbrengen in het Feathers Hotel.
Ook in Liverpool is het industriële verleden nog springlevend. Aan de oever van de rivier de Mersey zijn de oude havenpakhuizen van het Albert Dock omgetoverd tot een bruisend uitgaanscentrum met hotels, restaurants en bars. Er vlak naast is het nieuwe Museum of Liverpool verrezen. Op vrijdag 26 oktober hebt u de kans om er rond te kijken, voordat we weer richting Hull vertrekken.
Ook op de terugreis zijn aan boord van de ferrie
het dinerbuffet en het ontbijtbuffet bij de prijs inbegrepen. Op zaterdag 27 oktober rond 9:00 uur stappen we weer in de bus voor de laatste rit van Europoort naar Enschede, waar we rond 12:00 uur hopen aan te komen.

Panorama

In totaal kunnen er maximaal 46 deelnemers mee op deze reis die is opengesteld voor studenten en niet-studenten. De studenten kunnen tegen een gereduceerde prijs mee, maar zullen er ook rekening mee moeten houden dat de accommodatie voor hen iets soberder kan zijn dan voor de niet-studenten. Je moet dan denken aan een kamer met douche/toilet op de gang of een meerpersoons kamer. Vooralsnog houden we 10 plaatsen vrij voor studenten. Mochten er zich minder dan 10 studenten aanmelden dan zullen de opengebleven plekken worden aangeboden aan niet-studenten.

Prijzen:
Deelname aan deze reis kost slechts € 525,-.

Bij deze prijs is inbegrepen:
– Oversteek per P&O-ferry in vierpersoons hut met ontbijt- en diner-buffet aan boord
Meerprijs voor een 2-pers. hut tijdens de oversteek Europoort – Hull v.v. is € 25,- p.p.
Meerprijs voor een 1-pers. hut is € 78,- p.p.
– 4 nachten hotel in Engeland o.b.v. 2-pers. kamer (Logies + ontbijt).
Meerprijs voor een 1-pers. kamer is € 140,-
– Deelname aan het programma.
– Vervoer per luxe touringcar met gratis koffie en thee aan boord.

Niet bij de prijs inbegrepen:
– Lunch en diner, tenzij anders aangegeven
– Uitgaven van persoonlijke aard
– Verplichte reisverzekering (deze kan bij BABA worden afgesloten, voor info klik HIER.)
– Aanbevolen annuleringsverzekering. (deze kan bij BABA worden afgesloten, voor info klik HIER.)

Studenten betalen slechts € 225,- p.p.
Dit geldt alleen voor studenten die de reis in het kader van hun studie maken. Na aanmelding zal door de mensen van Studium Generale worden beoordeeld of dit het geval is. Als de inschrijving niet wordt geaccepteerd kan men uiteraard wel mee als “niet-student”.

Hebt u nog geen reisgenoot kunnen vinden, maar wilt u wel een kamer met iemand delen?
BABA kan voor u bemiddelen en u in contact brengen met andere alleengaande reizigers!

AANMELDEN VOOR DEZE REIS IS NIET MEER MOGELIJK!!.

Opstapplekken voor de BABA-bus:
14:00 uur: BABA-reizen, Deurningerstraat 370, Enschede.
14:30 uur: T.U. Twente, Voor gebouw 41 (Cubicus), Hoek “Boerderijweg” en “De Zul”.
15:15 uur: A1, Afrit 22, “Wilp”.
16:30 uur: Veemarktplein, Utrecht; voor Chineesrestaurant “Siang Jiang”.
17:15 uur: NS Station Rotterdam Alexander. Busstation “Marten Meesweg”
18:00 uur: Verwachte aankomsttijd te Europoort.

NB: Voor een bezoek aan Groot-Brittannië heeft u een geldig Nederlands paspoort of een (Europese) identiteitskaart nodig. Beide moeten in ieder geval geldig zijn tot en met de dag van uw thuiskomst. Heeft u een andere nationaliteit? Dan kunnen er andere voorwaarden van toepassing zijn. Voor meer informatie kunt u bellen met het Brits Consulaat in Amsterdam, tel: 020-6764343 . BABA-reizen aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het ontbreken van de juiste reisdocumenten!