Acht generaties Hohenstaufen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van het Duitsland in de Hoge Middeleeuwen. Op deze rondreis ‘Land van de Staufers’ , die georganiseerd wordt door Stupor Mundi i.s.m. BABA-reizen, nemen wij u mee naar het kerngebied van dit roemruchte geslacht van koningen en keizers.  Uw tocht begint op hun stamburcht in Zuid-Duitsland (Baden-Württemberg). Van daaruit volgen we de Staufers op de voet en zien we hoe zij zich opwerkten van hertogen van Zwaben tot koningen van Duitsland en keizers van het Heilige Roomse Rijk.

We trekken door het Rijn-Neckar gebied: naar kastelen, paltsen en steden waar de Staufers verbleven en naar kloosters en kerken die zij stichtten. Op het programma staan o.a. bezoeken aan Schwäbisch Hall en Speyer, Worms.

stupor_mundi_logo

Hieronder vindt u het reisprogramma van dag tot dag. Daaronder vindt u meer informatie over prijs en boeking. U kunt ook kijken op: www.stupormundi.net

** de moeilijkheidsgraad van het parcours wordt per dag aangegeven in een 3-puntenschaal

Dag 1   zondag 19 augustus
Om 9.00 uur vertrekken we vanuit Hengelo, met Zutphen als tweede opstapplaats. Onze eerste reisdoel is Aken, de traditionele kroningsstad van de Duitse koningen. Na een lekkere lunch bezoeken we de beroemde Aachener Dom, de paltskapel van Karel de Grote. Van dichtbij bekijken we alle hoogtepunten: de sarcofaag, de gouden ambo en ook de marmeren troon van Karel de Grote, gemaakt van vloertegels uit de Grafkerk in Jeruzalem. Onze gids neemt ons ook mee naar de Domschatzkammer.
Na Aken reizen we door naar het historische Kronenburg, dat als een citadel-dorp op de top van een heuvel ligt. Voor onze eerste overnachting worden we daar verwacht in een sfeervol, eeuwenoud kasteelhotel. Na het aperitief genieten we van een mooi diner in het hotel.
** moeilijkheidsgraad: n.v.t.

stauf1

Dag 2   maandag 20 augustus
Na het ontbijt reizen we verder richting Göppingen en Stauferland. Rond de noen bezoeken we het indrukwekkende Kloster Maria Laach en gaan daarna lunchen. In de namiddag bereiken in Göppingen, in het hart van Stauferland en de bakermat van de Stauferdynastie. We verblijven hier twee nachten in een gerieflijk hotel met een gerenommeerde keuken. Diner in het hotel.

Dag 3   dinsdag 21 augustus
We beginnen de dag op Burg Wäscherschloss in Wäschenbeuren. In deze burcht begint in de 11e eeuw het verhaal van de Staufers. Tijdens de koffie in de sfeervolle Kaminzimmer krijgt u een inleiding over de opkomst van het vorstenhuis.
Daarna gaan we omhoog naar Hohenstaufen, één van de drie Kaiserberge. Het kleine documentatiecentrum biedt een smaakvol overzicht van Stauferzaken. We bekijken ook de naburige Barbarossakirche en klimmen dan verder omhoog naar de burchtruïne van de stamburcht van de Staufers. Van de burcht zelf is jammer genoeg weinig over. Maar dat maakt de plek niet minder indrukwekkend. En het weidse uitzicht is majestueus. In restaurant “Himmel und Erde”, op de top van de Hohenstaufen, wacht ons een lekkere lunch met regionale gerechten.
Langs een omweg gaan we terug naar Göppingen: we nemen een stukje van de Stauferstrasse en rijden door het Wental voor de unieke rotsfrormaties bij Bartholomä. Terug in Göppingen is er waarschijnlijk nog tijd voor een korte stadwandeling en een bezoekje aan de eeuwenoude Oberhofenkirche. Diner in het hotel.
** moeilijkheidsgraad: 3

stauf2      stauf3
Dag 4   woensdag 22 augustus
Kloster Lorch werd in de 12e eeuw door de Staufers gesticht als familieklooster en had ook moeten dienen als familiegraf voor de Staufers. Na de koffie worden we rondgeleid door “broeder” Andreas. In de (voormalige) kloosterkerk staat de tombe van Irene van Byzantium, de tragisch aan haar eind gekomen echtgenote van de al even sneu gestorven Filips IV. U wordt daarover uitgebreid bijgepraat. In de kapittelzaal zien we het aansprekende Stauferrundbild van Hans Kloss. Zijn moderne panoramaschilderij (30 bij 4,5 meter!) geeft een frisse kijk op de Middeleeuwen.
Na de lunch In het refectorium gaan we naar Schwäbisch Gmünd, de oudste Stauferstad. We maken een begeleide wandeling door het oude centrum, met o.a. de Romaanse Johanniskirche, één van de meest indrukwekkende Staufische bouwerken in Baden-Württemberg. We bezoeken ook de 14e eeuwse Gotische Heilig-Kreuz-Münster, de oudste hallenkerk van Zuid-Duitsland. Daarna brengt de bus ons naar Schwäbisch Hall, waar we twee keer overnachten in een prachtig hotel in het historische centrum, pal naast de imposante hallenkerk St. Michaelskirche. Diner in het hotel.
** moeilijkheidsgraad: 1

 stauf4     stauf5
Dag 5   donderdag 23 augustus
Schwäbisch Hall, dat in de 12e eeuw onder de Staufers opkwam, is een lust voor het oog. Een stad met een historie vanaf de Keltische tijd (5e eeuw). Een groot aantal vakwerkhuizen uit de 15e-16e eeuw. U kunt de stad vandaag op uw gemak bekijken. Op het gezamenlijke programma staat alleen een stadswandeling in de ochtend.
De rest van de dag is ter vrije invulling – er is genoeg te zien en te beleven in de stad. Diner in het hotel.
** moeilijkheidsgraad: 1

Dag 6   vrijdag 24 augustus
We vervolgen onze reis naar Bad Wimpfen, een favoriete verblijfplaats van onze Staufers. De door Frederik Barbarossa gestichte burcht groeide uit tot de grootste keizerpalts ten noorden van de Alpen. Ook Hendrik VI en Frederik II verbleven hier geregeld. We maken hier we een begeleide wandeling door het oude gedeelte van de stad die zich rondom de palts ontwikkelde. Delen van de palts zijn bewaard gebleven, zoals de slotpoort, de paltskapel, de arcaden en de Roter Turm, de imposante donjon van het kasteel.
Na de lunch bezoeken we het cisterciënzer klooster Maulbronn (12e eeuw), het best bewaard gebleven Middeleeuwse klooster ten noorden van de Alpen. Er zijn maar weinig plaatsen waar je de essentie van de Middeleeuwen zó intens kunt beleven als in dit omvangrijke kloostercomplex, dat opgenomen is op  de UNESCO-lijst van werelderfgoederen.
We rijden daarna verder over de Weinstrasse naar het dorpje Rhodt unter Rietburg, waar we drie overnachtingen hebben in een sfeervol en karakteristiek Gasthaus. Door de gastvrije ontvangst zult u zich hier gelijk op uw gemak voelen. En…het eten is er verrukkelijk. Diner in het Gasthaus.
** moeilijkheidsgraad: 2

stauf6   stauf7

 Dag 7   zaterdag 25 augustus
We gaan op pad naar Annweiler, naar de burcht op de top van de Trifels, de berg die hoog boven de plaats uittorent. Trifels is het Fort Knox van de Middeleeuwen. In de onneembare hoogteburcht werden destijds de kostbare ‘regalia’ bewaard: de rijkskleinodiën (rijkskroon, rijkszwaard, rijkskruis, scepter, rijksappel) die onmisbaar waren voor iedere koningskroning. De klim vanaf de parkeerplaats is vrij stevig maar zeker de moeite waard: de burcht is smaakvol gerestaureerd en het uitzicht vanaf de muren is fenomenaal. Op de burcht krijgt u een inleiding over de burcht en zijn bewoners, zoals Richard Leeuwenhart die hier gevangen werd gehouden door Hendrik VI. Na de afdaling wacht ons een fijne lunch in restaurant Barbarossa – met fraai uitzicht op de burcht. Voor wie de klim te hoog gegrepen is, wordt vervoer per auto geregeld.
Na de middag gaan we naar Speyer, een lievelingsplaats van de Staufers. De Dom van Speyer is een van de drie Kaiserdome, samen met die van Worms en Mainz. Het oudste gedeelte van de Dom is de crypte, die tot de mooiste onderkerken ter wereld wordt gerekend. Hier zijn de tombes van vier Duitse koningen en vier keizers. De Dom, in 1160 voltooid door keizer Hendrik IV, is de grootste Romaanse kerk ter wereld. We worden door een lokale gids rondgeleid door de Dom, de crypte en de Kaisersaal. Diner in het Gasthaus.
** moeilijkheidsgraad: 3

 Dag 8   zondag 26 augustus
In Worms bezoeken we de Kaiserdom, waar koning Hendrik VII in 1235 werd onderworpen aan het onbarmhartige keizerlijke oordeel van Frederik II –  zijn eigen vader.
Lange tijd vormden de Joden een belangrijke bevolkingsgroep in Worms. Zozeer, dat de stad wel ‘Klein Jeruzalem’ werd genoemd. Een gids neemt ons mee voor een stadswandeling, die o.a. voert naar de Joodse begraafplaats Heiliger Sand, die halverwege de 11e eeuw werd aangelegd. Het is de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats in Europa, en met ca. tweeduizend graven één van de grootste.
Daarna bezoeken we Heidelberg, waar u op eigen gelegenheid de stad kunt bekijken. Misschien wilt u zomaar lekker rondlopen en wat leuks doen. Dat kan. Maar misschien wilt u genieten van nog meer cultuur en geschiedenis. Ook dat is mogelijk. Een van de toppers in de historische Universiteitsstad is de Code Manesse, het 14e eeuwse Middeleeuwse Heidelberge Liederhandschrift. Wat de Très Riches Heures van Jean duc de Berry is voor Frankrijk, is deze handschriftenverzameling voor Duitsland. Als u (facsimilies van) de prachtige handschriften van de Codex Manesse wilt bewonderen, bent u welkom in de Universiteitsbibliotheek. Er is een ruimte gereserveerd voor een groep(je) liefhebbers. Op een afgesproken tijd brengt de bus ons weer terug naar Rhodt unter Rietburg.
** moeilijkheidsgraad: 2

 Dag 9   maandag 27 augustus
Na het ontbijt aanvaarden we de terugreis. Ongeveer halverwege strekken we de benen voor een korte rondwandeling door het prachtige Middeleeuwse stadje Bad Münstereiffel. Voordat we huiswaarts gaan, genieten we nog van een feestelijke afscheidsmaal. Daarna keren we terug naar Zutphen (aankomst ± 18.00 uur) en Hengelo (aankomst ± 19.00 uur).
** moeilijkheidsgraad: 1

** de moeilijkheidsgraad van  het parcours wordt per dag aangegeven in een 3-puntenschaal

De reissom van € 1.625,=  is op basis van bovenstaand programma.

Bij het 9-daagse arrangement is inbegrepen:

 • vervoer per touringcar met airconditioning
 • 8 x overnachting en ontbijt in 3-4**** sterrenhotels / Gasthäuser op basis van verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer
 • 7 x lunch; alle dagen m.u.v. lunch op dag 5 en dag 8 (Schwäbisch Hall – Heidelberg)
 • 8 x diner
 • afscheidslunch / diner op dag 9 (terugweg)
 • koffie & gebak op meerdere dagen
 • stadswandelingen, excursies en entreegelden
 • kosten van lokale gidsen en rondleidingen
 • toeristenbelasting
 • inleidingen en achtergronden op historische plekken
 • reader met historische achtergronden
 • reisbegeleiding door Gregor Dijkhuis

 

extra: voorbereidende studiemiddag in Hengelo door Gregor Dijkhuis (facultatief; meerkosten €15,=)

 

Bij het arrangement is niet inbegrepen:

 • lunch op overige dagen
 • reis- en / of annuleringsverzekering (door u zelf af te sluiten)
 • uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes en fooien
 • toeslag voor een eenpersoonskamer van € 175,= voor de hele reis

 

boekingsinformatie

 • de reis gaat door bij 20 aanmeldingen; inschrijvingen in volgorde van aanmelding.
 • bij aanmelding gaat u akkoord met de door Stupor Mundi gehanteerde reisvoorwaarden.
 • het ingevulde aanmeldingsformulier kunt u terugsturen per mail of per post.
 • na ontvangst van het aanmeldingsformulier krijgt u per mail een bevestiging.
 • uw aanmelding wordt definitief na betaling van (een gedeelte van) de reissom op:

IBAN-nummer NL-63-INGB-0003002879 t.n.v. G.Dijkhuis, Hengelo o.v.v. ‘Land van de Staufers’

 • betalingsvoorwaarden: 30% als aanbetaling te voldoen bij inschrijving; restant uiterlijk 4 weken voor vertrek.
 • een reisverzekering is verplicht. Als u geen doorlopende reisverzekering heeft, dient u zelf een kortlopende reisverzekering af te sluiten die voldoende dekking biedt in geval van calamiteiten.
 • een annuleringsverzekering is eveneens onmisbaar; die dient u zelf af te sluiten, op het moment van boeking.

 

praktische informatie

 • het vervoer per luxe touringcar wordt uitgevoerd door het Enschedese Baba-Reizen (zie: baba.nl)
 • u geniet het meest van deze reis als u behoorlijk goed ter been bent; soms moet er een eind gelopen worden. Twee wandelingen (Hohenstaufen en Trifels) gaan vrij pittig bergop. Voor wie dit te hoog gegrepen is, kan vervoer per auto geregeld worden. Met een redelijke conditie en goede schoenen komt u een heel eind. In de reisbeschrijving wordt per dag een moeilijkheidsgraad aangegeven.
 • enkele rondleidingen worden verzorgd door lokale, Duitstalige gidsen. Het is dus prettig als u het Duits enigszins machtig bent.
 • heeft u een dieet waardoor u bepaalde dingen niet kunt eten, bent u vegetarisch of eet u geen vis? Als u dit bij uw boeking doorgeeft, wordt er rekening mee gehouden.
 • als u medicijnen gebruikt: zorg voor een medisch paspoort; neem de uitdraai mee die uw apotheek kan maken van uw medicatie.
 • u dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument; het is handig óók te zorgen voor een kopie van uw reisdocument.