We mogen weer! Concordia organiseert , helemaal Coronaproof, een nieuwe kunstreis onder leiding van Judith Hofmann. Ditmaal reizen we per bus van BABA-reizen naar het Duitse Hagen, waar we Kunstquartier Hagen bezoeken, met onder andere de expositie: “Lebensecht? Hyperrealistische Skulpturen” in het Osthaus Museum. Er kunnen maximaal 36 reizigers mee.

U kunt zich HIER aanmelden voor deze reis.

Programma

 • 8.45 uur verzamelen Delden (bij voldoende animo)
 • 9.00 uur vertrek vanaf Delden (station) naar Enschede
 • 9.15 uur verzamelen Enschede
 • 9.30 uur vertrek vanaf Enschede (Molenstraat) naar Hagen
 • 12.15 – 13.15 uur Rondleidingen (Eng / Duits) voor 2 groepen à 9 personen
 • 13.30 – 14.45 uur Lunch
 • 15.00 – 16.00 uur Rondleidingen (Eng / Duits) voor 2 groepen à 9 personen
 • Rond 17.30 uur terugreis Enschede (reistijd ongeveer 2 uur)

Tijden van de programmaonderdelen onder voorbehoud. Eventueel afwijkende tijden worden in de bus bekend gemaakt.

Iedereen ontvangt een dagkaart voor het Kunstquartier Hagen en kan gedurende de hele dag op eigen gelegenheid het Osthaus Museum en het Emil Schumacher Museum bezoeken (vanaf 12 uur).

Coronamaatregelen

 • We nemen minder mensen mee op reis (max. 36)
 • Zowel in de bus als in het museum moet een neus/mondkapje worden gedragen (gelieve deze zelf mee te nemen)
 • De afstandsregel (1,5 m) is de hele tijd geldig
 • Zowel in het museum als op de lunchlocatie moeten we vooraf een lijst met alle deelnemers indienen met naam en contactgegevens die ze 4 weken bewaren
 • Heb je voorafgaand aan de reis klachten die op Corona kunnen duiden, dan kunt u kosteloos annuleren

Osthaus Museum Hagen

Karl Ernst Osthaus was een van de meest belangrijke Duitse kunstverzamelaars en Mecenas van de beginnende 20e eeuw. Zijn eerste culturele project in zijn geboortestad Hagen was het oprichten van een kunstmuseum met de naam Folkwang-Museum. Tussen 1898 en 1902 heeft de Berlijnse architect Carl Gérard het gebouw in de stijl van de Neorenaissance gebouwd. Het interieur is op basis van de oorspronkelijke ontwerpen van de Jugendstil-kunstenaar Henry van de Velde deels gereconstrueerd en deels nog in originele staat en heeft een bijzonder sfeervolle uitstraling. De George Minne-fontein in de hoofdzaal is bijvoorbeeld een reproductie (we hebben het origineel al tijdens een eerdere kunstreis in Essen zien staan), maar in Hagen mag je nu op de zitjes rondom de fontein daadwerkelijk plaatsnemen. Na de dood van Osthaus is een groot deel van de collectie aan de stad Essen verkocht, waar tegenwoordig het Folkwang-Museum gevestigd is.

Speerpunt van de museumcollectie van het huidige Osthaus Museum in Hagen is het expressionisme en kunst vanaf 1945 tot nu. Een hele ruimte is opgedragen aan Christian Rohlfs, met ruim 700 werken. De vaste collectie wordt aangevuld met verschillende wisseltentoonstellingen, die vooral gericht zijn op hedendaagse kunst, met name ook op jonge kunstenaars.

Lebensecht? Hyperrealistische Skulpturen

Deze tijdelijke tentoonstelling presenteert een unieke selectie hyperrealistische werken van de belangrijkste beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar. Van de vroege Amerikaanse pioniers onder wie George Segal, Duane Hanson en John DeAndrea tot de opkomst van de internationale beweging, vertegenwoordigd door onder andere Juan Muñoz (Spanje), Maurizio Cattelan (Italië), Berlinde de Bruyckere (België) en de uit Australië afkomstige Ron Mueck, Sam Jinks en Patricia Piccinini.

    

Emil Schumacher Museum

Het Emil Schumacher Museum in Hagen werd in 2009 geopend. Emil Schumacher was een van de vooraanstaande vertegenwoordigers van expressieve schilderkunst van de tweede helft van de 20e eeuw. De schilderijen, werken op papier en keramiek worden op drie verdiepingen in wisselende tentoonstellingen getoond. De collectie bevat meer dan 500 werken.

Daarnaast zijn er twee tijdelijke exposities te zien: “Der Reis des Materials” en “Durchbruch zu Farbe”