Zondag 17 maart: Excursie naar het Groninger Museum: Nordic Art en de collectie Veendorp

 

groningen1  groningen2  groningen3   

Joakim Skovgaard                              Johan A. Strindberg                       Carl Frederik Hill
Christus in het dodenrijk; 1893           Vliegende Hollander; 1892             zus Anna; 1877

Op bovengenoemde datum organiseert Galerie Palet het Tuindorp een excursie naar het Groninger Museum dat op dit moment een tweetal bijzondere exposities openbaart.

Nordic Art: Noord-Europese kunst tussen 1880 – 1920. In Noord Europa vormde het einde van de 19e en begin 20e eeuw een cruciaal tijdperk van artistieke, culturele en intellectuele ontwikkelingen. De in die periode gemaakte werken verbeeldden die veranderende ambities. Edvard Munch, Akseli Gallen-Kallela en August Strindberg zijn hier belangrijke voorbeelden van. Met hun heldere en frappante werken vangen zij de poëtische schoonheid, de kern en de ziel van het mystieke noorden. Hoewel de Noordse kunst haar oorsprong kent in de Europese cultuur, wist men de eigen identiteit te benadrukken door het uitbeelden van het Noord-Europese leven. De toenemende interesse in Noordse kunst zorgde recent voor een stijging van het aantal tentoonstellingen in Europa en de Verenigde Staten. De ambitie van dit project is om het huidige niveau te overstijgen door een compleet overzicht te bieden van de schilderkunst in deze periode. De focus ligt hierbij op de overgangsperiode tussen het realisme, symbolisme en het modernisme. De sociaal – geografisch invalshoek biedt een alternatief op de gangbare Europese kunst.

Ook zijn werken te zien van onder anderen wellicht onbekende kunstenaars zoals Vilhelm Hammershøi, Eero Järnefelt, Ernst Josephson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Larsson en Peder Krøyer. Het is voor het eerst dat deze werken in deze samenstelling in Nederland getoond worden.

De collectie Veenberg: Reurt Jan Veendorp (Appingedam 1905 – Ede 1983) studeerde tekenen, kunstnijverheid en bouwkunde aan de Academie Minerva in Groningen, en werkte daarna bij het architectenbureau van A.J. Kropholler in Wassenaar. Naast architect was hij ook eigenaar van twee steenfabrieken in Groningen. Al op jonge leeftijd begon hij kunst te verzamelen. Aangezien hij geen ruim inkomen had, kon hij slechts met mate kunstwerken aankopen. Daarom is het des te meer te bewonderen dat hij een zo consistente en kwalitatief hoogwaardige collectie wist op te bouwen.

In de collectie is een belangrijke plaats weggelegd voor de schilders van de Haagse School, zoals Jan Hendrik Weissenbruch, Jozef Israëls, Anton Mauve en de drie gebroeders Maris. Kunst van de generaties na de Haagse School is vertegenwoordigd door de Amsterdamse impressionisten George Hendrik Breitner en Isaac Israels, maar ook door Jan Toorop en Johan Dijkstra. Ook de Franse schilderkunst is in deze verzameling vertegenwoordigd. De tentoonstelling laat een selectie zien uit deze prachtige kunstverzameling.

Wij nodigen u graag uit de beide exposities te bezoeken. Inclusief vervoer, lezing voorafgaand aan de excursie op maandag 11 maart om 19:30 uur , lunch, koffie en thee in de bus, museumentree en begeleiding ter plekke. Prijs EUR 89,50 Opgeven via h.de.roij@planet.nl of 074-2438090/06-12412645.