Op zaterdag 14 oktober 2012 organiseert “Palet Het Tuindorp” uit Hengelo samen met “Pithos kunst & cultuur” uit Nijmegen een excursie naar de tentoonstelling “Im Farbenrausch” in het Museum Folkwang in Essen

Deze tentoonstelling concentreert zich op het ontstaan van het Fauvisme en de ontwikkeling van het Expressionisme tussen 1905 en 1911. Centraal staat het werk van Edward Munch en de sleutelwerken van de Fauvisten, de zogenaamde ‘Wilden” uit Frankrijk. Henri Matisse; André Derain en Maurice de Vlaminck.
Deze sleutelwerken hangen naast werk van Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Alexej von Jawlensky en Wassily Kandinsky.

essen2    essen1

Das Schonste Museum der Welt
Het is de Amerikaanse kunsthistoricus en medestichter van het MoMA, Paul J. Sachs, die deze uitspraak doet bij een bezoek aan het Folkwang in 1932. Gesticht door Karl Ernst Osthaus te Hagen in 1902 wordt het vlug één van de belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst en verhuist het in 1922 naar Essen.

Naast meesterwerken van Manet, Cézanne, Renoir, Gauguin, van Gogh en Matisse, toont het museum ook werk van de expressionisten en van de schilders van de Neue Sachlichkeit en de eerste abstracten. Ze worden geplaatst in een confronterende dialoog met oude kunst en kunst van verre continenten.

Aan deze interessante werking komt een einde met de komst van het nazibewind. Het museum verliest meer dan 1400 werken die door de nazi’s als ‘entartete Kunst’ worden bestempeld. Het is pas in 1960 dat het Folkwang opnieuw kan aanknopen bij de traditie en zich ontwikkelt tot één van de belangrijke Duitse musea.

In 2006 wordt besloten tot nieuwbouw van het Museum Folkwang. De opdracht tot het ontwerpen van een nieuwe huisvesting is in 2007 gegeven aan de Britse architect David Chipperfield . Vanaf maart 2010 beschikt het Folkwang Museum over een oppervlakte van 4500 m² voor permanente en wisselexposities.

Vertrek uit Hengelo: 07:30 uur
Aankomst Essen: 10:30 uur
Vertrek Essen: 16:30
Aankomst Hengelo: 19:30 uur

Kosten: € 79,-
Inclusief: Vervoer; entrees museum, kunsthistorische begeleiding ter plekke, organisatorische begeleiding gedurende de gehele dag. Deze museumtocht gaat door bij een deelname van 20 personen.

Wij zullen via Nijmegen reizen.

Opgeven kan telefonisch: 074-2438090 of 06-12412645 of per E-mail: h.de.roij@planet.nl