canter10  canter5  canter9De Canterbury Tales van Geoffrey Chaucers is een kleurrijke raamvertelling over een groep pelgrims op weg naar Canterbury die afspreken elkaar onderweg verhalen te vertellen. Een bonte stoet, een dwarsdoorsnee van de Middeleeuwse Engelse samenleving.

Stupor Mundi organiseert i.s.m. BABA-reizen een 8-daagse busreis naar Engeland. Deze rondreis ‘Canterbury Tales’ neemt u mee naar dit lieflijke en kleurrijke gebied, kriskras door Kent en East Sussex. We volgen het spoor van de pelgrims en bezoeken kerken, tuinen en kastelen. Uw tocht eindigt in Canterbury, dat na de moord op aartsbisschop Thomas Becket Engelands meest geliefde pelgrimsoord werd.
stupor_mundi_logo

Het programma in het kort:

dag 1    heenreis van Hengelo (via Zutphen) naar Calais
dag 2    Dover Castle –  Royal Tunbridge Wells
dag 3    Battle – Battle Abbey  –  Manor & Gardens
dag 4    Chiddingstone – Hever Castle
dag 5    Rochester – Canterbury
dag 6    Canterbury
dag 7    Canterbury
dag 8     terugreis Dover-Calais, via Zutphen terug naar hengelo

Het reisschema van dag tot dag vindt u hieronder. Daaronder vindt u informatie over de prijs en boeking. U kunt ook kijken op: www.stupormundi.net

Dag 1   zondag 3 juni
In de loop van de ochtend vertrekken we vanuit Hengelo, met Zutphen als tweede opstapplaats. In Calais schepen we in op de veerboot – Engeland blijft tenslotte een eiland. Als de ‘white cliffs’ opdoemen, komt ook de eerste pleisterplaats in zicht: Dover. We overnachten in de stad zelf, in een comfortabel hotel waar we verwacht worden voor het diner.

Dag 2   maandag 4 juni
Het imposante Dover Castle was één van de eerste stenen kastelen die de Normandiërs op Engelse bodem bouwden. We brengen een bezoek aan deze stoere vesting, het nadrukkelijke symbool voor het verzet dat al eeuwenlang geboden wordt tegen indringers. Dat is in de loop der geschiedenis opvallend goed gelukt. Er zijn maar twee invasiegolven geweest met werkelijk ingrijpende gevolgen voor de eilanders. “Wij”, Saksische Germanen waren de eerste. De Normandiërs (1066-Hastings) waren de tweede.
Langs een aantrekkelijke route via charmante plaatsjes gaan we daarna in de richting van Royal Tunbridge Wells, waar we drie nachten verblijven in een gerieflijk hotel dat gehuisvest is in een statig Victoriaans landgoed. Diner en hotel in Royal Tunbridge Wells

Dag 3   dinsdag 5 juni
“1066 – Slag bij Hastings”. Géén jaartal in de Engelse geschiedenis ligt zo verankerd in het geheugen van de Engelsen als de onfortuinlijke slag die door koning Harold werd geleverd tegen het invasieleger van Willem van Normandië, die vanaf dat moment steevast ‘William the Conqueror’ wordt genoemd, Willem de Veroveraar. Het is nog niet zo eenvoudig het spoor op te pikken van de veldslag waarmee de Normandische overheersing begon. De slag,  die opvallend summier gedocumenteerd werd door tijdgenoten, is duizend jaar later omgeven met een heel web aan verhalen, legendes en verzinsels. Dat begint er al mee dat de beroemde slag niet eens bij Hastings heeft plaatsgevonden! We bezoeken de (vermoedelijk) échte locatie van het slagveld. In de buurt daarvan ligt nu het stadje Battle. We zien daar ook (de ruïnes van) Battle Abbey, die door Willem van Normandië werd gesticht als boetedoening voor het buitensporig geweld waarmee de Normandiërs te werk gingen. Het bezoekerscentrum geeft een mooie indruk van de gebeurtenissen – al of niet historisch.
Na de lunch bezoeken we één van de vele manors in de streek, die een bezoek extra waard zijn vanwege hun tuinen, die er in deze tijd van het jaar prachtig uitzien. Diner in het hotel.

Dag 4   woensdag 6 juni
In de ochtend gaan we naar Chiddingstone Castle, waar we een rondleiding krijgen door het kasteel. We bezoeken ook de mooie tuinen en laten ons verrassen door het museum met verrassende (Egyptische en Japanse!) collecties.
Na de lunch gaan we terug in de tijd, en richten ons op de dynastie van de Tudors. We bezoeken het sfeervolle Hever Castle, het ouderlijk huis van Anna Boleyn – die eigenlijk Bullen heette, maar dat klonk niet zo voornaam…
Anna Boleyn is de vrouw om wier huwelijk met Hendrik VIII zóveel te doen was dat Engeland zich uiteindelijk afscheidde van de kerk van Rome. Onderweg en ter plaatse wordt u uitvoerig bijgepraat over de ‘life and times’ van de Tudors. Diner in het hotel.

Counties
Dag 5   donderdag 7 juni
Dat Rochester, het op één na oudste Engelse bisdom, een belangrijke plaats was, is goed te zien aan de imposante  kathedraal van de stad, Het strakke westportaal is een schoonheid, met niet alleen afbeeldingen van Christus en de twaalf apostelen maar ook van Hendrik I en zijn vrouw Mathilde. Een van de martelaren waarmee Rochester bedeeld is, is kardinaal John Fisher, die in 1535 door Hendrik VIII werd terechtgesteld omdat Fisher hem weigerde te erkennen als hoofd van de (Engelse) Kerk. John Fisher deelt zijn feestdag (22 juni) met de beroemde Thomas More, die in hetzelfde jaar werd terechtgesteld  –óók door Hendrik VIII.

Het nabij gelegen Rochester Castle is een van de best bewaarde voorbeelden van Normandische architectuur in Engeland. De robuuste centrale ‘keep’ (donjon) is een van de hoogste van het land. Met de bouw ervan werd in 1087 begonnen door Gundulf, een van de beste bouwheren van Willem de Veroveraar. In de ‘Baronnenoorlog’ werd het kasteel in 1215 goeddeels door koning Jan zonder Land deels verwoest, nadat de opstandige baronnen het kasteel veroverd hadden op aartsbisschop Stephen Langton.
We verlaten Rochester en gaan op weg naar Canterbury, het bekendste en meest geliefde bedevaartsoord van Engeland.We pikken de route op van de pelgrims uit de Tales, die samen met Geoffrey Chaucer de pelgrimstocht maakten naar de schrijn van Thomas Becket.
Onze herberg, die dateert uit de 15e eeuw, ligt in Canterbury zelf, op loopafstand van het historische centrum. We overnachten er drie keer, zodat er voldoende tijd is voor een uitgebreide kennismaking. Diner en hotel in Canterbury.

Dag 6   vrijdag 8 juni
De geschiedenis van Canterbury gaat ver terug. Al in pre-Romeinse tijd was er op deze plek een nederzetting. Dat de Romeinen hier nadrukkelijk aanwezig waren, is nog goed te zien op de plattegrond: het stratenplan met de kaarsrechte straten volledig Romeins. Canterbury is al bijna 1500 jaar hét godsdienstige centrum van Engeland. Rond 600 werd er al een bisdom gesticht. Vanaf de stichting van de Anglicaanse Kerk in de 16e eeuw is het (politieke) belang van de stad verder toegenomen. Vandaag en morgen zien we de stad op verschillende manieren.
Met de Canterbury Tales in gedachten, kan het niet anders dan dat we de prachtige kathedraal bezoeken. Maar wie eer wil bewijzen aan Thomas Becket, zal In de Normandische crypte vergeefs zoeken naar de tombe van de martelaar. Die werd door Hendrik VIII gesloopt in de destructieve vlaag van woede die over het land trok bij de breuk met Rome. De Canterbury Tales worden op speelse wijze levend gehouden in de ‘Canterbury Experience’, gehuisvest in de voormalige St Margaret’s Church, met veel humor en gevoel voor detail samengesteld. We maken een begeleide stadswandeling die deels over de stadswallen voert. Diner in het hotel. 

Dag 7   zaterdag 9 juni
In de ochtend bekijken we Canterbury vanuit een ander perspectief: vanaf het water. We maken we een boottocht over de rivier de Stour die door de stad loopt.
Daarna kunt u de dag verder op eigen houtje invullen. Misschien wilt u de voormalige Augustijner abdij bekijken of kiest u voor het museum in de Westgate Towers om studie te maken van de martelwerktuigen die daar geexposeerd worden. U zou ook de resten van Canterbury Castle kunnen bezoeken, één van de drie oorspronkelijke koninklijke kastelen – samen met Dover en Rochester – die door de Normandiërs onmiddellijk na de Slag bij Hastings werden gebouwd. En wat dacht u van het bijwonen van een evensong in de kathedraal?
Tegen de avond komen we weer samen voor het laatste gezamenlijke diner in het hotel. 

Dag 8   zondag 10 juni
Na een vroeg ontbijt rijden we in Dover weer de veerboot op voor de terugreis naar de Franse kust. In de vroege avond komen we dan aan in Zutphen / Hengelo.

De reissom van € 1.595,=  is op basis van bovenstaand programma.   

Bij het 8-daagse arrangement is inbegrepen:

 • vervoer per touringcar met airconditioning
 • oversteek Calais-Dover v.v. per ferry
 • 7 x overnachting en ontbijt in 3-4**** sterrenhotels op basis van verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer
 • 5 x lunch op dagen 2 t/m 6
 • 7 x diner; alle dagen m.u.v. diner op de laatste dag (thuisreis)
 • stadswandeling, excursies en entreegelden
 • kosten van lokale gidsen en rondleidingen
 • boottocht door Canterbury
 • tolgelden en toeristenbelasting
 • inleidingen en achtergronden op historische plekken
 • reader met historische en literaire achtergronden
 • reisbegeleiding door Gregor Dijkhuis


extra: voorbereidende studiemiddag in Hengelo door Gregor Dijkhuis (facultatief; meerkosten € 15,=)

 Bij het arrangement is niet inbegrepen:

 • lunch op overige dagen
 • reis- en / of annuleringsverzekering (door u zelf af te sluiten)
 • uitgaven van persoonlijke aard, zoals drankjes en fooien
 • éénpersoonskamers zijn uiterst schaars in Engelse hotels en vaak wordt er een exorbitante toeslag voor berekend. Voor het geval u alleen reist, is het daarom zeer gewenst dat u bereid bent een kamer met twee losse (twin) bedden te delen. Als u desondanks een éénpersoonskamer wenst, doe ik daar mijn uiterste best voor – al kan ik het niet (voor alle hotels) garanderen. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 300,= voor de hele reis.


boekingsinformatie

 • de reis gaat door bij 20 aanmeldingen; inschrijvingen in volgorde van aanmelding.
 • bij aanmelding gaat u akkoord met de door Stupor Mundi gehanteerde reisvoorwaarden.
 • het ingevulde aanmeldingsformulier kunt u terugsturen per mail of per post.
 • na ontvangst van het aanmeldingsformulier krijgt u per mail een bevestiging.
 • uw aanmelding wordt definitief na betaling van (een gedeelte van) de reissom op:

IBAN-nummer NL-63-INGB-0003002879 t.n.v. G.Dijkhuis, Hengelo o.v.v. ‘Canterbury Tales’

 • betalingsvoorwaarden: 30% als aanbetaling te voldoen bij inschrijving; restant uiterlijk 4 weken voor vertrek.
 • een reisverzekering is verplicht. Als u geen doorlopende reisverzekering heeft, dient u zelf een kortlopende reisverzekering af te sluiten die voldoende dekking biedt in geval van calamiteiten.
 • een annuleringsverzekering is eveneens onmisbaar; die dient u zelf af te sluiten, op het moment van boeking.

praktische informatie

 • het vervoer per luxe touringcar wordt uitgevoerd door het Enschedese Baba-reizen (zie: baba.nl)
 • u geniet het meest van deze reis als u redelijk goed ter been bent; soms moet er een eindje gelopen worden. Met een niet al te slechte conditie en goede schoenen komt u een heel eind.
 • enkele rondleidingen worden verzorgd door lokale gidsen. Het is dus prettig als u het Engels enigszins machtig bent.
 • heeft u een dieet waardoor u bepaalde dingen niet kunt eten, bent u vegetarisch of eet u geen vis? Als u dit bij uw boeking doorgeeft, wordt er rekening mee gehouden.
 • als u medicijnen gebruikt: zorg voor een medisch paspoort; neem de uitdraai mee die uw apotheek kan maken van uw medicatie.
 • u dient in het bezit te zijn van een geldig reisdocument; het is handig óók te zorgen voor een kopie van uw reisdocument.

canter8            canter7