Een 9-daagse touringcar-reis langs vele hoogstaande meesterwerken in Bourgondië. Elke dag ziet u topwerken uit de kunst- en architectuurgeschiedenis. Gedurende de reis krijgt u van kunsthistoricus Drs.Peter Smeets voortdurend toelichtingen, korte lezingen en inleidingen, in musea en op locaties. U maakt zo gedegen kennis met de met de middeleeuwen, maar ook andere perioden worden niet vergeten.
De reis is uniek samengesteld, zelden vindt u zo’n bijzonder op elkaar afgestemd programma met alleen maar hoogtepunten uit de kunst.
Wij bieden: comfortabel vervoer en hotels, geïnteresseerde medereizigers, goede organisatie, professionele kunsthistorische begeleiding, en een juiste combinatie van rust en veel zien.

Het programma:

  • Dag 1: Van de opstapplekken in Twente en Arnhem-Nijmegen reizen we via Luik met de prachtige, Romaanse doopvont van Reinier van Hoei, naar Metz, waar we het Centre Pompidou bezoeken (moderne en eigentijdse kunst) .
  •     
  • Dag 2: in Metz bezoeken we natuurlijk de gotische kathedraal met de ramen van Chagall en maken we een middagexcursie naar Nancy, de ‘Ville Art Nouveau’. Op het programma: het Musée de l’Ecole de Nancy, de architectuur in de stad en natuurlijk ook het schitterende Stanislaw-plein.
  • Dag 3: van Metz gaan we naar Colmar voor een van de meest indrukwekkende altaarstukken uit de kunstgeschiedenis (van Matthias Grünewald) en aansluitend naar Mulhouse. Daar bezoeken we het Musée des Beaux Arts.
  • Dag 4: We reizen verder naar Ronchamps en bezoeken de Notre Dame du Haut van Le Corbusier, een icoon van de moderne architectuur. We lunchen in Besançon en dan naar Arc-et-Senans, de unieke Koninklijke Zoutziederij uit de 18eeeuw van architect Claude-Nicolas Ledoux. We gaan door naar Dijon waar we drie nachten verblijven.
  • Dag 5: in de ochtend gaan we naar Beaune voor het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden in het Hospices de Beaune. Vandaar naar Fontenay, een van de best bewaarde kloosters van de Cisterciënzers, pure Romaanse architectuur. Terug naar Dijon.
  • Dag 6: een dagje Dijon. Eerst gaan we naar de Chartreuse de Champmol voor de Mozesput van Claus Sluter en dan wandelen we in het centrum van Dijon. We bezoeken het Musée des Beaux Arts (de hertogen van Bourgondië), het Musée François Rude (bekend van de reliëfs van de Arc de Triomphe in Parijs) en de bijzondere rotunda-crypte in de kathedraal Saint Béninge. En er is vast nog tijd over om op zoek te gaan naar en pot heerlijke mosterd.
  • Dag 7: We reizen naar Tournus met de Saint-Philibert (een heel bijzondere Romaanse kerk), dan naar Cluny voor de imposante resten van het ooit grootste klooster van Europa en dus de historische grond van de machtigste, middeleeuwse orde van de Cluniacenzers. Ook bezoeken we La Chapelle aux Moines in Berzé-la-Ville om de schilderingen te bewonderen.
  • Dag 8: Naar de kathedraal Saint Lazare te Autun met het beeldhouwwerk van Gislebertus, het timpaan met het laatste oordeel en van zijn hand ook een prachtige Eva. Dan reizen we naar de pelgrimskerk Sainte-Marie-Madeline in Vézelay, weer top-Romaans in architectuur en beeldhouwkunst. Aansluitend gaan we verder naar Reims.
  • Dag 9: na een bezoek aan de Notre Dame de Reims, een van de grote kathedralen uit de hoog-gotiek, een juweel in architectuur, sculptuur en glas-in-lood gaan we weer huiswaarts.

 

Prijs: € 1345,-  (prijs onder voorbehoud van geringe wijzigingen)
Toeslag een-persoonkamer: € 280,-
Aantal deelnemers: minimaal 20, maximaal 25 deelnemers (plus 2 personen begeleiding).

      Drs. Peter Smeets.

Peter heeft als kunsthistoricus, docent, en reisleider alles in huis om van uw reis een waar genoegen te maken. Zijn ruime ervaring als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, maakt dat hij heel veel weet en breed door de kunstgeschiedenis kan wandelen en met passie en enthousiasme zijn toehoorders weet te boeien. Reizen is zijn passie. Al jaren begeleidt hij kleine groepen reizigers naar de meest boeiende oorden.