Kunst en gastronomiereis “de vergeten steden” 23 t/m 29 september 2012.

lille   nancy

Lille Palais des baux arts….                                  Nancy – Place Stanislas….

In samenwerking met Pithos Kunst en Cultuur, Galerie Palet het Tuindorp en BABA reizen verzorgt de Stichting Johan Barthold Jongkind een opwindende en verrassende ontdekkingsreis door het Belgisch – Franse grensgebied. Wij bezoeken de steden die wij normaal links laten liggen als wij naar Arcadië gaan om een poging te doen onder de brandende mediterane zon ons bestaan wat draaglijker te maken! Ten onrechte, want ze hebben in velerlei opzicht een baaierd aan schoons en lekkers te bieden…… Wij bezoeken onder meer Tournai (Doornik), Lille (Rijsel), Roubaix (Roobaais), Metz en Nancy…..

Korte programmering:

Zondag 23 september: vertrek naar het middeleeuwse Doornik (Tournai). Onderweg zullen wij nabij La Louvière de unieke scheepsliften in het Centrum Kanaal bezoeken. Zij staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hierna naar ons hotel Cathedrale te Doornik.

Maandag 24 september: bezichtiging van de oude stad Doornik, een van de meest bezienswaardige kleinere steden van België. Doornik wordt op romantische wijze doorsneden door de Schelde. Wij zullen de stad promenerend en flanerend gaan verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de romaanse kathedraal, zij is een van de interessantste kerken van de Benelux en is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als liefhebbers van beeldende laten wij ons verleiden door de fraaie collectie van het musée des Beaux-Arts. Het gebouw is ontworpen door de beroemde art-nouveau architect Victor Horta.

metz

Metz – vestingwallen….

Dinsdag 25 september: bezoek aan de stad Lille (Rijsel). In Lille is zeer veel te doen en te zien. Van levendige markten tot fantastische musea. In 2004 is de stad verkozen tot culturele hoofdstad van Europa mede dankzij het prachtig gerestaureerde erfgoed. He authentieke stadsensemble komt in de oude binnenstad Vieux Lille tot uiting in reeksen rijk versierde gevels. Vaak zul je jezelf afvragen of je nu in Frankrijk of België bent, want Lille beschikt over het beste van deze twee culturen. Lille is misschien wel de meest onderschatte bestemming van heel Frankrijk…….

Woensdag 26 september: bezoek aan de zusterstad Roubaix (Robaais). Sinds 2001 is Roubaix Ville d’art et d’histoire. Wij zullen het oude centrum bewonderen met onder meer het in eclectische stijl gebouwde stadhuis en de gotische Sint-Maartenskerk. In een voormalig art deco-zwembad bevindt zich het Musée d’art et d’industrie (La Piscine). Het zwembad is door Jean-Paul Philippon verbouwd. Hij is tevens de “omvormer” van het gare d’Orsay te Parijs tot het befaamde Musée d’Orsay aldaar. Ook dit museum gaan wij met een bezoekje vereren.

Donderdag 27 september: vertrek naar Nancy en bezichtiging van deze fraaie stad. Het Place Stanislas, nu eindelijk voetgangerszone, is zonder meer oogverblindend sinds de restauratie in 2005, evenals de 18-de eeuwse bouwwerken, die op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO staan. De Oude Stad (Ville Vieille), het Hertogelijk Paleis, de herenhuizen getuigen, evenzeer als de musea en de culturele evenementen, van het bruisende karakter van deze met historie beladen stad. Stanislas de bouwer, verbannen koning van Polen, later Hertog van Lotharingen, maakt Nancy wereldbefaamd…..

Vrijdag 28 september: bezichtiging van de stad Metz. Het groene Metz, ook wel de ‘Lichtstad’ genoemd, biedt een bonte en aangename kennismaking met een indrukwekkend aantal historische en religieuze bouwweken. Alleen al de Saint-Etienne kathedraal en de werken van Chagall doen die bijnaam eer aan. Parken, tuinen, rivieren en meertjes, met als hhogtepunt een omweg via de Musées de la Cour.
De Middeleeuwen zijn nog duidelijk aanwezig rond het charmante Place Saint-Louis, het vormt een aangename combinatie met andere pareltjes: het Arsenaal, de stadswallen, de kerk Saint-Pierre-aux-Nonnains en sedert kort het uitzonderlijke museum voor contemporaine kunst: het Centre Pompidou-Metz.

Zaterdag 29 september: huiswaarts met een korte onderbreking voor een bezoek aan de Romeinse stad Tongeren.

Prijs: EUR 985,-, inclusief vervoer heen en terug en ter plaatse, koffie, thee en onbijt (eerste dag) in de bus, lunches, overnachtingen, museumentrees en (kunst)historische begeleiding. Toeslag eenpersoonskamer EUR 65,-. Opgeven: per e-mail: h.de.roij@planet.nl Informatie: 074-2438090 of 06-12412645 en www.palethettuindorp.nl